Mirador privilegiat
Enlairant-se sobre la vall de Sau i la plana osonenca, les cingleres de Tavertet s'alcen imponents
Les cingleres de Tavertet s'alcen imponents, regalant-nos un mirador privilegiat sobre la vall de Sau i la plana osonenca i preservant, alhora, els paisatges dels altiplans. No en va, aquest territori, molt poc poblat, ofereix un equilibri perfecte entre els valors naturals i culturals. Situats a la regió natural del Sistema Transversal, els Cingles de l'Avenc de Tavertet són un espai natural dominat per un mosaic de gran valor paisatgístic. Boscos de roures, pastures i cingleres espectaculars, entre les quals és fàcil veure grans aus rapinyaires, fins a arribar al cim més important d'aquest espai: la Roca Llarga, a 1.186 metres d'altitud. La finca de Rajols, avui anomenada dels Cingles de l'Avenc, amb una superfície de 319 hectàrees, va ser adquirida el mes de desembre del 2007 per l'Obra Social de Catalunya Caixa (254 hectàrees) i la família Abey-Parris (65 hectàrees).
La visita a l'espai natural té atractius durant tot l'any, però els boscos caducifolis fan que la tardor sigui el moment més espectacular per endinsar-s'hi. Aquest és un dels set espais emblemàtics dels vint-i-quatre que té en propietat l'Obra Social de Catalunya Caixa i té una estimació de 15.000 visitants a l'any. Pels Cingles de l'Avenc de Tavertet, un dels paratges de més valor natural de la comarca d'Osona, passen nombrosos camins i corriols. D'aquests destaca el GR2, possible brancal del Camí de Sant Jaume.
Inclòs a l'espai d'interès natural de Collsacabra i la Xarxa Natura 2000, els Cingles de l'Avenc de Tavertet estan sent objecte enguany de molta inversió i millora. En concret, s'hi estan realitzant diferents tasques, com ara la senyalització d'itineraris per anar a peu, la recuperació de zones de pastura abandonades, la delimitació de zones d'aparcament per protegir les pastures, la substitució de tancats i passos canadencs malmesos o rovellats, la instal·lació d'un ecocomptador de visitants, la restauració de la font de Rajols, l'arranjament de miradors i camins i l'obertura d'un punt d'informació al mas de l'Avenc. De març a setembre, hi han passat vora 800 persones demanant informació.
Enguany, a més, l'Obra Social de Catalunya Caixa ha posat en marxa un calendari de visites i activitats a l'espai, com ara l'experiència de compartir la vida d'un pastor per un dia. Després de l'èxit aconseguit amb la iniciativa –es va fer el 5 de juny passat–, es tornarà a repetir el proper 23 d'octubre. Hi ha 25 places disponibles per a l'activitat Fes de pastor per un dia. Les persones que s'hi inscriguin podran acompanyar un pastor en la seva tasca d'agrupar, conduir i traslladar el ramat a la zona de pastures de tardor-hivern de l'espai natural. Una oportunitat única per viure la transhumància dins de l'espai natural. I gaudir d'un esmorzar de pagès.
Bé cultural d'interès nacional
Un passeig pels Cingles de l'Avenc de Tavertet pot començar o acabar al mas de l'Avenc. Originàriament del segle XIII, la masia romànica inicial ha estat objecte de nombroses reconstruccions. L'edifici actual, perfectament integrat a l'entorn, respon a l'estil gòtic renaixentista, està catalogat com a bé cultural d'interès nacional i ofereix allotjament rural. Si pareu atenció, sentireu els crits d'aus de nit, veureu volar l'esparver, olorareu l'herba mullada i podreu desconnectar de la vida urbana i rutinària als peus d'una alzina o una roureda.
Les rouredes, actualment molt menys extenses que temps enrere, van recuperant lentament el seu territori natural, ocupat en bona part per les pinedes de pi roig, que es van estendre gràcies a la sobreexplotació forestal del bosc per a l'obtenció de llenya i carbó.
El recorregut ens descobrirà també tombes antropomorfes, tombes cristianes datades entre els segles X i XI. Es troben excavades en una roca plana i donen nom a l'indret on es troben, el pla de les Fosses. Cingles, coves i balmes són complementats per corrents fluvials que sovint esdevenen salts d'aigua d'una bellesa extraordinària. Cal esmentar la cova del Forat del Vent, de 3.216 metres de longitud, una de les més llargues del món oberta en material de gres.
La finca inclou una font i una fageda molt visitades, així com pastures, boscos, prats i cingleres. En aquest espai hi ha la font de Rajols (lloc emblemàtic i amb força història per a la comarca), que l'Obra Social de Catalunya Caixa ha restaurat recentment.
Els treballs que s'han dut a terme a la font de Rajols han estat bàsicament rebaixar el nivell del terra –on s'havia anat acumulant amb el temps molt de sediment i fangs–, pavimentar el terra amb enllosat de pedra del país, arreglar els murs de contenció, condicionar els desaigües i restaurar el banc central de pedra.
PER ARRIBAR-HI
Patrimoni protegit
M.J.R.L'Obra Social de Catalunya Caixa protegeix el patrimoni natural i del paisatge mitjançant l'adquisició i gestió sostenible d'espais d'interès, el suport a projectes de conservació de la natura i l'educació ambiental.