Llengua
La defensa del valencià a l'escola torna avui al carrer
La Federació Escola Valenciana celebra avui, 9 d'Octubre, un quart de segle de les Trobades amb una gran festa
La iniciativa ha anat agafant pes tot i l'evident falta de col·laboració institucional
L'escola en valencià està d'aniversari. Han passat 25 anys d'aquelles dues primeres Trobades d'Escoles en Valencià celebrades a Benifaió (Ribera) i a la Xara (Marina Alta). Aleshores, només 10.000 nens i nenes estudiaven en català, una xifra que contrasta amb els que ho fan actualment, 222.300 del total de 764.972 alumnes valencians d'infantil, primària i secundària, el 29%.
La Federació Escola Valenciana (FEV), organitzadora de les Trobades, que aquest curs van reunir més de 200.000 persones de nord a sud del País Valencià, ha estat clau en l'assoliment d'aquesta xifra de matriculats en català. Una xifra que, si bé des de la mateixa organització consideren insuficient, té el mèrit d'haver-se aconseguit pràcticament sense promoció institucional i fins i tot amb l'administració a la contra. En molts casos la conselleria es nega a obrir noves línies en valencià tot i haver-hi demanda.
Les Trobades, però, són l'evidència que al carrer la FEV ha guanyat la partida a un PP obstinat a ignorar aquest moviment. Mai han volgut reunir-se amb ells ni el president de la Generalitat ni el conseller d'Educació, malgrat les reiterades sol·licituds. Tampoc els han concedit cap ajuda econòmica des de la Generalitat, únicament la mateixa que rep qualsevol associació de la partida d'“ajudes a la promoció del valencià”, i que enguany s'ha reduït de 700 euros a 252 euros a l'any.
I quin ha estat el secret? Com explica Àngel Martí, gerent d'Escola Valenciana, les Trobades són una “fórmula festiva, capaç de sumar el sentiment de molts valencians més enllà de colors polítics i ideologies, un sentiment bàsic, la voluntat de viure en la nostra llengua”. De fet, les Trobades han acabat aconseguint a totes les comarques on s'han celebrat el suport dels governs locals, tant del PP com d'altres colors polítics, i han comptat també amb la presència d'escoles que no ensenyen en valencià.
Més enllà de l'escola
La FEV, que no s'ha limitat a actuar exclusivament en el món educatiu i que treballa per la promoció del valencià en general, ha volgut aprofitar la sinergia de les Trobades per organitzar avui, la diada del 9 d'Octubre i coincidint amb els 25 anys, una gran festa per la llengua.
“Un acte multitudinari per visualitzar el nostre esforç per normalitzar la llengua des de les comarques i la nostra demanda als representants polítics de mesures que impulsen polítiques reals i efectives per potenciar el nostre tret identitari més important, el valencià”, afirma Diego Gómez, president de la FEV.