Sense platges, un altre cop
Diversos ajuntaments van tancar l'accés als passejos marítims pel vent i les onades, que van arribar als 8 metres
La ventada es va endur platges senceres on s'havia reposat la sorra a l'estiu al Maresme i a Roses
El temporal de llevant que va afectar ahir la Costa Brava es va endur la sorra de la platja de la Punta de Roses (Alt Empordà), un punt del litoral que ja es va veure afectat per les fortes llevantades anteriors i on ja s'hi havia hagut de regenerar la platja aquest mateix estiu. Exactament el mateix qeu va passar en diversos pobles del Maresme.
Per intentar lluitar contra el mar, l'ajuntament va decidir fer una actuació per redistribuir la sorra que havia mogut una llevantada. Tot i això, el consistori preveu a llarg termini eliminar aquesta platja i fer-hi una zona de bany sense sorra, allargant el passeig marítim fins al mar. Precisament, l'objectiu és no haver d'invertir més en reposar la sorra d'aquesta zona.
Les onades detectades ahir al Golf de Roses eren d'entre quatre i sis metres d'altura, però fins i tot se'n va detectar una de prop de vuit metres. Això va fer que el mar entrés fins al passeig marítim i s'hagués de restringir-hi l'accés per evitar que la gent s'acostés a l'aigua i pogués caure al mar. Aquesta situació es va repetir en diverses zones del litoral gironí, on molts ajuntaments van decidir tancar els passejos com a mesura preventiva, com per exemple a Tossa de Mar (La Selva). A Llançà (Alt Empordà), la Policia local va restringir l'accés al moll i l'ajuntament tenia ja preparats sacs de sorra per mirar d'evitar que l'aigua arribés al poble en cas que incrementés la força de les onades. La policia local de Portbou va restringir l'accés al passeig del municipi, que va quedar colgat per la sorra de la platja a causa de les onades. A l'Escala (Alt Empordà), les fortes ventades també van obligar a rescatar, dilluns a la nit, un home d'uns 40 anys que, presumptament sota la influència de l'alcohol, va caure al mar. Uns testimonis van presenciar l'incident i van poder treure l'home de l'aigua, que va rebre l'alta del CAP hores després dels fets.
Milions d'euros gastats per a res
D'altra banda, la llevantada s'ha endut ja alguna platja al Maresme, que només ha aguantat dos mesos i mig. Aquest és el temps que ha durat la sorra a Premià, Vilassar i Cabrera. A finals de juliol, un vaixell draga treballava a contrarellotge per regenerar el litoral i crear espai on els banyistes poguessin posar la tovallola. Un procediment criticat per Ajuntaments i sectors socials per considerar-ho poc consistent. Un cop més, el temps els ha donat la raó i els 2,2 milions gastats per l'administració a principis d'estiu han marxat mar endins amb el primer temporal. En cinc anys, Estat i Generalitat han invertit fins a 23 milions en dragar el fons marí per aconseguir sorra per a les platges. La situació ahir era força gràfica. Un dels punts més castigats, com ja és habitual, era Cabrera de Mar, on les onades picaven amb força contra el mur de pedres construït per salvaguardar el passeig marítim i la via del tren. A Premià, de la franja de 15 metres de sorra que es va confeccionar davant del Casc Antic amb prou feines hi quedava ahir un espai de menys de dos metres.