Final del temporal amb risc d'inundació al Baix Empordà
La llevantada es va acabar ahir al matí després d'una última nit de pluges i es va haver d'activar el pla Inuncat pel risc de desbordament del Daró
Boadella ja arriba al 46% de capacitat i Sau i Susqueda estan gairebé plens
Ara sí, ja s'ha acabat. El temporal es va allargar un dia més del que es preveia a les comarques gironines. La nit de dimarts a dimecres no va parar de ploure a bona part de la demarcació i la mala mar ahir encara durava a la Costa Brava.
Les pluges que han servit per acomiadar la llevantada es van centrar ahir en el Gironès i el Baix Empordà i, com havia passat abans amb el Fluvià, la Muga o el Llobregat d'Empordà, les conques van pujar espectacularment. El cas més extrem va ser el Daró i Protecció Civil va haver d'activar el pla Inuncat pel risc de desbordament a la Bisbal, Fonolleres, Serra de Daró, Matajudaica i Gualta. A la Bisbal, el riu va arribar als 200 m³/s a primera hora del matí i a la tarda va anar baixant fins als 30 m³/s. Això també va fer incrementar molt el cabal del Ter en el seu tram final, fins a situar-se al voltant dels 130 m³/s bona part del dia. L'Onyar també va créixer fins a arribar als 50 m³/s al migdia. En canvi, la Muga i el Fluvià ja s'havien estabilitzat en cabals que, tot i ser molt més alts que els habituals, ja no tenien res a veure amb els de dilluns i dimarts. Tot i això, ahir es mantenia tancada la carretera entre Arenys d'Empordà a Garrigàs i Vilaür.
Altres dels efectes de les pluges va ser el desbordament d'algunes rieres, com la del Port de la Selva, i també la de la vall de Burg de Blanes, que va inundar camps de conreu. Pel que fa a l'estat dels embassaments, la llevantada ha permès gairebé doblar les reserves de Boadella, que ahir ja estaven al 46%. Sau i Susqueda també estaven gairebé plens, al 90% i 94% respectivament. La previsió és que aquests dies encara hi vagi arribant més aigua.
Respecte a l'estat de la mar, les onades ahir ja van fer un màxim de 2,3 metres a Roses, i ara els ajuntaments aprofitaran que el temporal remet per fer valoració dels danys que s'han ocasionat. Les previsions per als pròxims dies descarten pluges i pronostiquen que baixaran lleugerament les temperatures.
Catorze de quinze
Les comarques gironines ocupen les primeres posicions en el llistat dels municipis que han acumulat més aigua en aquest episodi de pluges. Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, catorze de les quinze estacions amb més precipitacions són de la demarcació, sobretot de la Garrotxa, el Ripollès i l'Alt Empordà, que han rebut més de 160 litres per metre quadrat. Segons el mapa de precipitacions, la part nord-est del Ripollès, la meitat oest de la Garrotxa i el cap de Creus han sigut les zones de Catalunya amb més precipitacions, per sobre dels 200 l/m², que es van concentrar bàsicament entre diumenge i dilluns. Pel que fa a la resta de les comarques gironines, les precipitacions es van situar majoritàriament entre els 100 i els 140 l/m². Diumenge i dilluns van ser els dies més forts, mentre que dissabte i dimarts les quantitats van ser molt inferiors. Ahir les pluges més importants es van concentrar al Baix Empordà, la Selva i el Gironès. De tot l'episodi, Batet de la Serra, a Olot, és on més pluja es van acumular, amb 279,8 l/m².