Emprenedors catalans fan créixer noves empreses per ‘fabricar' bolets
Xop de Juneda i Investigacions Micològiques de Catalunya, dues de les iniciatives
La gírgola i el xiitake, principals productes que conreen
Gran part de la producció de bolets que hi ha als supermercats són d'importació i amb una cada vegada més massiva presència de produccions asiàtiques. No obstant això, també hi ha qui des de Catalunya ha vist el negoci que poden generar els bolets. Dos exemples són Xop-Conserves de Ponent i Investigacions Micològiques de Catalunya.
La primera se situa a Juneda (les Garrigues) on disposa des de 2004 d'un seguit d'hivernacles, en què ha recuperat els sistemes antics de producció de gírgoles, gírgoles en flor i xiitake, un altre bolet d'origen asiàtic i amb gran demanda al mercat.
L'empresa no ha parat de créixer i ja ofereix bolet fresc, sec, envasat o olis i vinagres aromatitzats.
Investigacions Micològiques se situa a Cercs (Berguedà) i aprofita l'antiga mina de Sant Josep per cultivar bolets sota terra, amb una humitat i temperatura adequades. També s'han llançat a la producció de gírgoles i a més han començat proves amb xiitake, a banda de no descartar ampliar-ne a altres varietats.
A Catalunya només existeixen a hores d'ara una desena de productors de bolets i en varietats més comunes com serien els rovellons encara no s'ha trobat la manera de fer un cultiu rendible, ja que cal plantar pins inoculats amb els fongs i esperar una colla d'anys fins que creixin els arbres i després els bolets.