Camp de Tarragona i Terres de l'ebre
Les gosseres, desbordades i sense ajut de l'administració
Coincideixen a assenyalar l'esterilització com la principal solució possible
Exigeixen que els ajuntaments facin complir la llei en punts com el microxip que han de portar els animals
Les protectores d'animals del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre estan desbordades. Expliquen que amb l'actual crisi econòmica hi ha més abandonaments d'animals i, a més, hi ha menys adopcions. Tot i que algunes de les protectores sí que reben més animals durant l'estiu, la majoria afirma que es tracta d'un fet que es produeix durant tot l'any. L'alberg d'animals de les Terres de l'Ebre, a Camarles, té actualment 240 gossos, tot i que la instal·lació està pensada per acollir-ne com a molt 40. Encarna López, una de les responsables de l'equipament, explica que l'any passat rebien una mitjana d'un gos per dia, enguany, però, “en aquests moments ja s'han doblat els números de l'any passat”.
López demana que les administracions facin complir la llei, “a Catalunya tenim una bona llei, només fent complir la llei, això no passaria'”. La Protectora d'Animals de la Ribera d'Ebre, amb instal·lacions a Ginestar i Móra la Nova, acull 400 gossos durant tot l'any entre els dos equipaments. En el cas de les instal·lacions de Móra, tenen una capacitat de 80 gossos i actualment ja en tenen 160. Josep Maria Crespo, de la Societat Protectora d'Animals de Torredembarra, explica que actualment donen acollida a 260 gossos, 90 gats, 21 cavalls, 1 porc senglar i altres animals. Pel que fa als gossos, fins al dia 30 de juliol van registrar un augment del 21% respecte de les dades de l'any passat.
Crespo, igual que la resta de responsables de protectores, remarquen especialment la necessitat d'esterilitzar els animals per intentar solucionar el problema. Igual que els seus companys, Crespo també fa incís en el procés estricte que se segueix abans de donar un animal en adopció. “Se'ns queixen que posem traves, però només volem assegurar una adopció en condicions”, aclareix. En aquest sentit, també especifica que “no es donen cadells per Nadal”, ja que, en la majoria de casos, van destinats a regals propis de l'època. Molts animals acaben tornant al carrer entre març i abril, quan el cadell ha crescut. Aquesta època és, juntament amb l'estiu, un dels períodes amb més abandonaments. A L'Última Llar, a Reus, també segueixen un procés estricte a l'hora de fer una donació. El gos i els possibles amos passen 20 dies de prova per saber si s'adapten i la convivència és possible, i un cop es comprova que sí, s'acaba de fer efectiva l'adopció.
Les protectores són, majoritàriament, entitats privades que reben subvencions. “Funciona perquè és privada”, aclareix Crespo, que també explica el descens en les ajudes que han patit totes les instal·lacions. Les protectores donen els gossos vacunats, amb microxip i esterilitzats, i a un preu que no cobreix els costos de preparar el gos per ser adoptat. “El veterinari no és una ONG”, explica Encarna López. Crespo afegeix que, en el seu cas, esterilitzar una femella costa 240 euros, als quals s'han de sumar les vacunes i el xip, mentre que ells la donen en adopció per 150, “aquí és on entren les donacions dels socis”.