L'Espluga aposta per l'ús de les noves tecnologies en la futura ruta medieval
L'impulsor, Antoni Carreras, vol incorporar imatges virtuals i audiovisuals per potenciar el turisme
«No tenim un patrimoni que es pugui donar a conèixer amb un recorregut perquè amb l'exercici de males polítiques s'ha anat deteriorant», però sí que es pot donar una visió global de com era la vida medieval a l'Espluga de Francolí si es recorre a l'ús de les noves tecnologies. I així ho ha fet l'impulsor del projecte, l'historiador Antoni Carreras, que vol revifar el nucli antic «demogràficament i patrimonialment». Per això cal «interpretar i imaginar què havia sigut» l'Espluga, però la base històrica és ferma perquè per elaborar la ruta, Carreras s'ha basat en els volums escrits i publicats sobre la història del municipi: «Ha de tenir cert rigor, perquè si no, inventes.»
El recorregut té la sortida a l'església Vella i des d'aquest punt el visitant veurà, en grups d'unes 15 o 20 persones i acompanyat d'un guia, els principals llocs d'interès fins a arribar a la plaça de la Vila [vegeu el gràfic]. En total, una hora i mitja d'aventura, com aquell qui diu, gràfica. En totes i cadascuna de les parades que inclou aquest viatge es podrà descobrir com eren els pregons medievals, els banys jueus, l'artesania –com ara l'ofici de vidrier–, o fins i tot alguna de les activitats que es feien al pati del castell, i el paper de l'Església. Carreras, vol implicar en aquesta peripècia més sentits, com l'olfacte i el gust, per tal que «el visitant se senti integrat en els afers medievals».
L'aposta per les noves tecnologies s'explica si s'entén que «de patrimoni, el visitant poc en podrà veure». Per tant, serà el guia de cada recorregut qui activarà els diferents recursos interactius, que funcionaran amb radiofreqüència, segons va explicar Carreras, que va afegir que hi podria haver diferents models de rutes: des de les tradicionals fins a les escolars i d'aventura.
L'objectiu d'aquesta nova proposta turística és fer que el visitant no dubti a entrar al centre històric de l'Espluga i evitar que passi de llarg quan se'n va a visitar, per exemple, el monestir de Poblet. Per això, aquest projecte va acompanyat d'un procés de rehabilitació i recuperació de diferents àmbits del centre històric, la qual cosa significa l'execució d'actuacions a diferents edificis del carrer del Mig, carrer Penitents, carrer Templers i Torre del Castell, però també la renovació de l'enllumenat públic, la millora de la pavimentació i la construcció d'una passarel·la sobre el gorg de la Font Baixa per poder visualitzar la separació de les dues esplugues.
L'Ajuntament va aprovar per unanimitat aquest projecte dijous passat en sessió plenària, que es va avançar una setmana per poder aspirar a les subvencions dels fons Leader. Ell projecte està valorat en 1.463.806,67 euros.