Als peus de Montserrat
Collbató ha estat durant segles el portal d'entrada per excel·lència de la muntanya més emblemàtica del Principat
Milers de pelegrins d'arreu han passat al llarg de la història per Collbató, alguns potser per fer-hi nit, anant cap al santuari. I és que aquest poble del Baix Llobregat ha estat durant segles el portal d'entrada a Montserrat, tant per l'anomenat camí de les Voltes –el més utilitzat pels romeus abans de la construcció de les carreteres– com a través de les coves del Salnitre, un dels atractius principals de la vila.
A Collbató s'abasten tots els tresors naturals que amaga la muntanya: les profundes canals, les roques de formes fantàstiques, el vol dels ocells, els boscos d'alzines i de roures. Les coves del Salnitre, als peus del massís, ofereixen un recorregut subterrani d'uns 500 metres pels conductes espaiosos i bellament ornamentats que més bé resumeixen la història de l'espeleologia catalana. Per visitar-les cal estar en forma, ja que l'accés a les coves es realitza mitjançant l'ascens de 244 graons exteriors.
Tot i que la visita a les coves sembla obligada si aneu a Collbató, el municipi regala més espais únics, com per exemple el santuari de la Salut, que ens ve de passada. L'ermita només s'obre el dilluns de Pasqua amb motiu de la celebració de l'Aplec de la Salut.
Si veniu el tercer diumenge de mes hi trobareu el Mercat de la Tradició, un mercat de brocanters, artesania i alimentació que s'estén entre la rambla Mansuet i la plaça de l'Església. Es fan visites guiades a les 12 del migdia i tota mena d'activitats per a nens i nenes.
L'edifici més singular de la població –és privat i no es pot visitar– és can Rogent, una casa pairal que data del segle XVIII. La façana està decorada amb esgrafiats i a l'interior de l'edifici hi ha una biblioteca que aplega uns 12.000 volums i grans sales amb col·leccions familiars.