Art, família i dona, eixos de l'homilia
Benet XVI lloarà la Sagrada Família com a símbol de la unió de cultura i art
Aquesta nit a les nou arriba a Barcelona procedent de Santiago
S'espera que milers de fidels vagin a la plaça de la catedral a rebre'l
L'art i la cultura, la família
i la dona seran els eixos centrals de l'homilia de la missa de la dedicació de
la Sagrada Família que
farà el papa Benet XVI aquest diumenge.
Segons fonts vaticanes, el temple de Gaudí serà exaltat per un papa que sempre ha mantingut que Europa s'ha constituït a partir de l'art i la cultura cristianes i veu en la Sagrada Família un símbol de
la seva tesi. Per això, diuen aquestes fonts, al sant
pare li fa tanta il·lusió
dedicar el temple, una església, a més, dedicada a
la família per un home devot (a qui segurament
faran sant). “Li ve com l'anell al dit”, diuen.
En una segona part de l'homilia, Benet XVI parlarà de la família (vol reafirmar el valor de la família basada en el matrimoni entre un home i una dona) i farà referència a les famílies més necessitades, un discurs que mantindrà a la tarda en la visita a l'obra Nen Déu, que acull infants i adults amb discapacitat (que li servirà alhora per reafirmar-se a favor d'una de les tesis més defensades per la jerarquia catòlica: l'oposició a l'avortament). A Nen Déu farà una crida a les institucions perquè es facin càrrec de les famílies amb problemes i demanarà a les administracions que no se'n desentenguin i ajudin econòmicament aquestes institucions.
El sou de la dona
Finalment en una tercera part de l'homilia, parlarà de la dona. Entre altres coses demanarà el reconeixement de la feina anònima dels milions de dones que treballen a casa i apostarà perquè no se les discrimini i se'ls remuneri també la feina.
El papa arriba aquesta nit a Barcelona procedent de Santiago de Compostel·la, en un viatge pastoral, el divuitè que fa a nivell internacional. Arribarà a les nou del vespre a l'aeroport del Prat i d'allà es traslladarà a l'arquebisbat, on soparà i dormirà per sortir demà a les
nou del matí cap a la Sagrada Família amb el papamòbil. Avui, això sí,
cap a tres quarts de deu de la nit, s'espera que centenars de persones es
trobin a la plaça de la catedral per saludar-lo.
La visita, que situarà la Sagrada Família com a símbol mundial i projectarà Barcelona a nivell internacional, es fa en clau catalana i, malgrat les reticències de la Conferència Episcopal Espanyola, CEE, que ja ha mostrat el seu disgust perquè des de Catalunya es parli de “l'Església catalana”, difondrà el català com mai no havia passat abans. La missa (que veuran 150 milions de persones per televisió) tindrà el català com a llengua vehicular, fet inequívoc que el Vaticà ha entès la qüestió catalana.
Per això i per la gran repercussió mediàtica que tindrà la societat civil, s'ha mobilitzat i ha estat cridada a treure senyeres als balcons per mostrar al món l'especificitat de Catalunya com a país i la seva capacitat d'acollida.
Però aquesta visita també ha aixecat moltes crítiques. Per un cantó, hi ha les que han fet catòlics de base que pensen que la jerarquia catòlica –personificada en el papa– s'allunya del veritable missatge de Jesús i reclamen que la cúria s'adapti als nous temps, tingui en compte la dona, per exemple, faci una reflexió sobre el celibat dels capellans, etc.
Crítiques
Per un altre cantó s'han mobilitzat un munt de col·lectius que no només retreuen a l'Església catòlica la ferma oposició a
temes com l'ús del preservatiu, el matrimoni homosexual o l'avortament, sinó que estan en contra dels “privilegis” de l'església catòlica i critiquen
que la major part de la
despesa del viatge papal
es pagui amb diners públics. El malestar general pels casos de pederàstia protagonitzats per capellans catòlics arreu del món ha fet, també, que molta gent hagi donat suport als grups antipapa.
La vista de Joseph Ratzinger ha mobilitzat un desplegament de seguretat comparable amb el dels Jocs Olímpics, desplegament que ha ocasionat molèsties als veïns de la Sagrada Família, des de dijous amb restriccions de trànsit i, avui, amb dificultats per entrar a casa seva si no duen el DNI. Però aquesta visita, agraïda per totes les autoritats i que costarà poc més de 2 milions d'euros, farà guanyar un mínim de 30 milions d'euros, segons els càlculs de l'ajuntament.
La llei estatal de religions, al calaix
La llei de llibertats religioses, un dels compromisos electorals del PSOE a les eleccions del 2008 continua al fons d'un calaix i així seguirà molt de temps segons apuntava ahir el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba. El número dos del govern espanyol responia amb un “no hi ha cap novetat” quan se li va demanar si, com havia apuntat fa temps la seva antecessora María Teresa Fernández de la Vega, la llei continuava sent un compromís però insistia que no era prioritària. A les vigílies de la visita de papa, a l'executiu espanyol no li ha semblat prudent engreixar la llista de greuges del Vaticà, atès que aquest any ha estat marcat per la polèmica aprovació de la llei de l'avortament. Les relacions entre l'executiu de Zapatero no han estat mai fluïdes, si bé en tot aquest temps, De la Vega havia estat l'encarregada de posar pau entre els dos estats. Ara li tocarà el torn a Rubalcaba, que demà rebrà el papa a Santiago de Compostel·la; però el dia a dia de les relacions les dirigirà el ministre de Presidència, Ramon Jáuregui, destacat membre del sector catòlic del PSOE.
Notícies relacionades
Notícies de ...
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 06-11-2010, Pàgina 30
- El Punt. Barcelona 06-11-2010, Pàgina 30
- El Punt. Camp de Tarragona 06-11-2010, Pàgina 30
- El Punt. Comarques Gironines 06-11-2010, Pàgina 34
- El Punt. Penedès 06-11-2010, Pàgina 30
- El Punt. Maresme 06-11-2010, Pàgina 30
- El Punt. Vallès Occidental 06-11-2010, Pàgina 30
- Avui 06-11-2010, Pàgina 24