El Bages recupera l'esplendor medieval
Manresa, Cardona, Santpedor i Súria tenen un variat i ric patrimoni monumental i cultural de l'època baixmedieval
El Poble Vell de Súria s'omple d'artesans, de tallers, d'animació i de grups musicals en un entorn típicament medieval. Arriba la Fira Medieval d'Oficis, una de les cites de la comarca del Bages que ens retornen a l'edat mitjana, com també ho fan la Festa de la Sal de Cardona (al juny) o la Fira de l'Aixada a Manresa (entorn del 21 de febrer). Els carrers plens de bullici, ambientats com si de nou ens trobéssim en ple segle XIV, les olors i la música d'altre temps, transporten el visitant al cor mateix de l'època medieval. Potser perquè la ciutat de Manresa i les viles de Cardona, Santpedor i Súria tenen un ric patrimoni monumental i cultural de l'època baix medieval.
De fet, en els darrers anys, s'han creat centres d'interpretació medieval, s'han rehabilitat i senyalitzat carrers, s'han obert museus i s'han publicitat itineraris per tal d'augmentar i desestacionalitzar la demanda turística a la comarca. Aquests quatre municipis participen en el pla L'esplendor medieval de Manresa i del Bages per al foment del turisme medieval a la comarca, impulsat per la Generalitat de Catalunya.
A Súria cada diumenge, a les 12 del migdia (excepte a l'agost), es fa una visita guiada al Poble Vell, que inclou el Centre d'Interpretació (al castell) i un passeig guiat pels carrerons d'origen medieval: estrets, empedrats amb lloses i coberts per porxos. Són espais que conserven l'essència de l'època dels senyors feudals.
Si agafem la carretera C-55 en direcció a Solsona, en pocs quilòmetres arribem a Cardona. El seu centre històric correspon a l'antiga vila murada d'època medieval i ha estat declarat bé d'interès cultural en la categoria de conjunt històric. Situat a la plaça de la Fira, sota les voltes d'Aimines, just davant de l'ajuntament, el Centre Cardona Medieval facilita la interpretació de la vila. Des d'aquí, s'ofereixen al visitant activitats diverses, especialment un itinerari guiat pels espais i edificis més representatius del centre històric, que culmina amb la visita al temple parroquial de Sant Miquel i la seva magnífica nau gòtica. Les visites guiades es fan dissabtes i diumenges.
La mateixa C-55, però en direcció a Barcelona, ens porta a Manresa, capital del Bages. Allà, el visitant pot endinsar-se pel nucli antic seguint les petjades medievals. Un itinerari senyalitzat ens porta pel carrer del Balç –estret, cobert sota els porxos de les cases, que conserva plenament el caire medieval i que actualment està en obres per acollir el futur Centre d'Interpretació, que és previst que s'obri l'any 2011–, a la Seu de Manresa –el principal monument local–, la muralla del Carme, el Pont Vell, l'hospital de Sant Andreu... Així descobrirem la Manresa més ancestral a través d'un laberint de portals, cellers i soterranis.
A menys de deu quilòmetres de Manresa, trobem Santpedor. La trama urbanística pentagonal i el disseny sinuós del seu centre històric són un autèntic museu a l'aire lliure. Un itinerari ens descobreix el ric llegat d'una de les viles més importants del Bages.