Societat

camp de tarragona

Mig miler de dones del Camp pateixen maltractaments

Les víctimes reben assistència psicològica i jurídica als tretze punts del Servei d'Informació i Atenció a les Dones que hi ha al territori

Totes han iniciat un procés de desvinculació de la seva parella

“Hem d'aconseguir que les relacions humanes es mirin d'igual a igual, que les vides dins les cases siguin neutres i que es trenquin els rols de les responsabilitats domèstiques”. Aquesta és la lluita que acompanya “durant els 365 dies de l'any” la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones, Isabel Sales, per eradicar la violència de gènere. Aquesta xacra continua sent un dels mals actuals, ja que al llarg d'aquest any 1.807 veïnes del Camp de Tarragona han estat ateses als tretze punts del servei d'informació i atenció a les dones (SIAD). Cadascun dels sis consells comarcals disposa d'una d'aquestes oficines, així com també n'hi ha una d'instal·lada en tots els municipis que superen els 20.000 habitants. A banda, Sales va detallar que avui en dia els membres dels SIAD del Camp estan realitzant un acompanyament de 492 dones que són víctimes de maltractaments, i que en els seus casos “ja han iniciat un procés de desvinculació i trencament de la seva parella”. A totes se'ls ofereix assistència psicològica i jurídica, se les ajuda a entrar al mercat laboral i a trobar un habitatge.

Un altre emplaçament on les ciutadanes afectades poden rebre suport és al Centre d'Intervenció Especialitzada (CIE), situat en un local de 145 metres quadrats al carrer Colom de Tarragona. Des que es va posar en marxa, al juny de 2009, el seu equip ha ajudat unes 250 dones i més d'una quarantena de criatures. En concret, els professionals que presten assistència en aquesta instal·lació són una treballadora social, dues psicòlogues, dues educadores socials, una advocada, una professional de la inserció laboral, una mediadora cultural i una administrativa, a més de la directora de l'equipament. Els CIE són un recurs pioner a l'Estat espanyol. Amb el de Tarragona, ja són quatre els serveis d'aquest tipus que hi ha a Catalunya: els altres són a Amposta, Salt i a Sant Feliu de Llobregat.

Actes de rebuig

Isabel Sales junt al delegat del govern al Camp, Xavier Sabaté, i la regidora de Polítiques d'Igualtat de Tarragona, Victòria Pelegrín, van presentar ahir les iniciatives que tindran lloc a la ciutat el 25 de novembre, amb motiu del dia internacional de la violència contra les dones. L'acte central serà a la plaça dels Infants per acompanyar el barri del port en el seu dol per l'assassinat a l'octubre d'una veïna del carrer Reial a les mans de la seva parella, que també va matar els dos fills. Aquest va ser el segon trist episodi amb conseqüències mortals ocorregut aquest any a la demarcació. El primer va succeir al febrer a Alcover, quan un veí va matar la seva dona hores després de ser condemnat per maltractaments.

També ahir es van donar a conèixer les iniciatives que es duran a terme a Valls. L'obra de teatre Coses de parella?, de la companyia Desgarbo, que s'escenificarà al Teatre Principal, obrirà el 24 de novembre els actes contra la violència de gènere. L'homenatge a les víctimes tindrà lloc el dia següent a la plaça del Blat, amb la lectura del manifest i l'enlairament de globus que deixaran anar els alumnes dels centres escolars. I l'endemà, a l'antic hospital de Sant Roc, els advocats Francisco Zapater i Manuela Perea conduiran la conferència Violència de gènere: passat, present i futur, mentre que el dissabte, al pati de Sant Roc, s'escenificarà el conte La cenicienta que no quería comer perdices, que s'adreça al públic adult i adolescent.

LA DATA

25.11.2010
Dia internacional
per a l'eliminació de la violència contra les dones, que les Nacions Unides ha fixat al calendari.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.