gatronomia
El Rafal, cuina tradicional a La Pobla de Montornès
El restaurant El Rafal, situat al nucli antic del municipi de la Pobla de Montornès (Tarragonès), a uns 100 metres de l'església del poble, va obrir les portes a la dècada dels anys setanta i, després de més de trenta anys, ha canviat de gerència en aquest 2009, va passar a les mans d'Iban Tomás i de la seva esposa, Montse Bonilla.
Iban Tomás és un xef jove amb una llarga i important trajectòria professional. Després dels estudis d'hoteleria, va treballar de cuiner als restaurants El Tall de Conill, de Capellades; el Rusc, de la Massana (Andorra); Cal Ble, d'Igualada; com a segon de cuina, al restaurant Abrevadero, de Barcelona, i a l'Alkimia (1 estrella Michelin) també de Barcelona, fins que va aterrar a terres tarragonines, com a xef de Les Bruixes de Burriac, el restaurant gastronòmic de l'hotel Gran Claustre, d'Altafulla, on continua oferint la seva interessant cuina d'autor amb matisos mediterranis.
A començament d'any, va iniciar un projecte nou conjuntament amb la seva dona i sense deixar Les Bruixes i es va quedar El Rafal per donar continuïtat a aquest establiment restaurador «de tota la vida» de la Pobla.
Iban Tomás i Montse Bonilla continuen oferint en el marc rústic dels dos menjadors que té El Rafal, un d'ells per a fumadors i amb una capacitat total per a 100 comensals, cuina tradicional mediterrània, de la qual destaquen les calçotades, en temporada.
Entre les especialitats culinàries podem destacar l'arròs de magret d'ànec, 12 euros; els calçots, 10; el timbal de patata emmascarada amb bolets i gambots, 12; la cua de bou amb verduretes, 14; el garrí confitat amb cebetes glacejades, 15; el rap amb carbassó i tomàquet rostit, 15; l'entrecot a la brasa amb trinxat de la Cerdanya, 16; el filet de bou amb albergínia i bolets, 18... i, a l'hora de les postres, el tiramisú, 6; el coulant de xocolata amb gelat de vainilla, 6, o la mousse de xocolata i taronja, 6, entre d'altres. El restaurant també ofereix un menú diari per 12 euros. El celler disposa d'unes 25 referències de vins i caves i el vi de la casa és el Crinel, de 8 euros.