Medi ambient

camp de tarragona

Detecten un episodi de pudors cada tres dies al Camp

Els controls químics realitzats indiquen la presència d'un considerable nombre de compostos que no haurien de registrar-se en àrees urbanes

Uns 40 veïns han anotat durant un any tots els fets

“La qualitat de l'aire al Camp de Tarragona no assoleix els nivells necessaris per garantir a la lleugera que no existeix cap risc sanitari per a la població”. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi realitzat per dos investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya, Francesc Xavier Roca i José Francisco Perales, els quals durant el darrer any han efectuat un control dels episodis de pudors que s'han originat a les àrees urbanes pròximes al polígon petroquímic nord del Morell, i al de Riu Clar de Tarragona. Aquesta anàlisi va ser encarregada per tres entitats ecologistes del territori: el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC), La Canonja 3 i la plataforma Cel Net, en el marc de la campanya Alguna cosa fa pudor per Tarragona. El seu primer pas va ser dur a terme enquestes a la ciutadania per comprovar si aquesta qüestió es percebia com un problema i, després, es va contactar amb una quarantena de veïns, que s'han encarregat d'anotar la intensitat de cada incident, en quina hora ha succeït i la seva durada. Els afectats han comptabilitzat 120 episodis en un any, fet que es tradueix en el fet que, de mitjana, se'n produeix un cada tres dies. Aquests casos s'han registrat als barris de Sant Salvador i de Torreforta de Tarragona, al Morell, la Canonja, Constantí, Perafort i a Vilallonga del Camp. Al juliol, a més, la suma de concentracions de compostos orgànics volàtils va arribar a superar els 4.000 micrograms per metre cúbic a Constantí, o els 600 tant al Morell com a la Canonja quan, segons es recull en l'estudi, el màxim per a una situació de confort se situa en els 200 micrograms/m³.

LA FRASE

Sovint, a l'aire hi ha compostos perjudicials per a la salut que no tenen un efecte immediat
Francesc Xavier Roca
Investigador del centre de medi ambient de la upc

De novembre a gener: els mesos de més intensitat

En la presentació de l'estudi feta ahir a la seu del GEPEC de Reus, es va detallar que l'època de més intensitat pel que fa al nombre d'episodis de males olors és entre novembre i gener. Tot i això, en altres períodes de l'any també s'han comptabilitzat nivells elevats de contaminació. Al Morell, per exemple, el 21 de juliol es van detectar 82 compostos orgànics volàtils, 51 dels quals amb potencials efectes sobre la salut, com ara problemes respiratoris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.