Societat

Continua el litigi pel so de les campanes de Sant Mori, que molesten un veí

El jutjat va desestimar la denúncia que havia presentat el propietari d'un allotjament rural, que hi va presentar recurs

Demana que parin de tocar de nit

El litigi entorn del so de les campanes de Sant Mori continua, set anys després que comencés la polèmica arran de les queixes del propietari d'un allotjament rural, que assegura que el repic molesta de nit els seus clients, que no poden dormir. A principis d'aquest any el jutge va decidir desestimar la denúncia que havia presentat aquest empresari turístic. Ara, l'hoteler Mariano Sanz Klein, que té l'establiment just al costat de l'església de Sant Mori, està esperant que el jutjat resolgui el recurs que va presentar contra aquesta decisió.

Sanz continua defensant la seva posició i avança que mantindrà la lluita contra les campanes ja que diu que, si bé no té cap problema que toquin de dia, creu que de nit ningú les trobarà a faltar. Hi afegeix que hi ha molts municipis on s'ha decidit que les campanes deixin de repicar de nit i no ha passat res i, per tant, diu que és una qüestió de voluntat. “No vull perjudicar ningú”, diu i hi afegeix que fa divuit anys que viu a Sant Mori i que la família de la seva dona fa 700 anys que és del poble. Sanz respon així davant les crítiques rebudes en què es deia que era una denúncia de persones de fora del poble que només hi estiuegen.

L'Ajuntament de Sant Mori va celebrar la notícia quan el jutjat va desestimar la denúncia del propietari turístic i va decidir que les campanes poden continuar repicant durant la nit.

Baix Empordà

La comarca on hi ha hagut més denúncies contra els tocs de les campanes ha estat el Baix Empordà. L'any 1999, un veí de Calella de Palafrugell va denunciar el rector pel soroll de les campanes a la nit. I pel mateix motiu, l'arquitecte Ricard Bofill, que té casa a Mont-ras, va demanar a l'Ajuntament que suspengués les campanades durant la nit. En ambdós casos, els denunciants no van aconseguir posar fi al toc de campanes. Qui sí ho va aconseguir va ser una veïna de Calonge, farta de les campanes de l'església a la nit. L'equip de govern comandat pel PSC, a principi d'aquest mandat, després d'unes comprovacions dels decibels, va optar per eliminar els tocs de la nit. Amb el canvi de govern, el març del 2008, el nou alcalde, Jordi Soler, de CiU, va decidir reposar els tocs de campana a la nit.

Més sort va tenir el denunciant de les campanades de l'església del Carme d'Olot. Tot i que l'Ajuntament s'hi va oposar, els responsables del recinte religiós van decidir eliminar els tocs nocturns i rebaixar el volum dels tocs diürns.

També hi ha constància d'alguna denúncia pels tocs de les campanes de la catedral de Girona i de la parròquia de Parlavà, sense cap conseqüència.

LES DATES

2003
és l'any en què va començar
la polèmica entorn del so de les campanes de Sant Mori, que encara està en litigi.
1999
és l'any de més denúncies
contra els tocs de campanes: Calella de Palafrugell, Mont-ras, Olot i Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.