Licor envoltat d'època
La Fira de la Ratafia de Besalú és un espai idoni per descobrir el patrimoni i la història d'un dels pobles més fascinants de la Catalunya medieval
Una bona opció per a aquests dies de festa és arribar-se fins a Besalú per descobrir un esplèndid conjunt monumental mentre es passeja per una de les fires més populars del municipi, la de la Ratafia, que se celebra el 4 i el 5 de desembre. I és que és difícil trobar una població amb tant de patrimoni per metre quadrat. Per això, està considerada com una de les viles més fascinants de la Catalunya medieval, tant per la seva monumentalitat com per la singularitat d'alguns dels edificis que conserva.
Molts visitants coneixen Besalú pel seu Pont Vell, símbol de la vila. Es va fundar al segle XI i s'ha anat reconstruint al llarg del temps. Presenta set arcades i es caracteritza per la seva forma angular deguda a l'assentament dels pilars sobre pedres naturals del riu. Fa 105 metres de llargada i 30 d'altura incloent-hi la torre de defensa i és un bon punt d'inici per conèixer la població i accedir a la part vella. A l'hora de visitar l'interior cal tenir en compte dos temes principals, el call –format per les restes de la sinagoga, el miqvé i el portal dels Jueus– i el nucli del monestir de Sant Pere, juntament amb l'hospital de Sant Julià i la Cúria Reial. Es pot fer un recorregut ordenat per la vila mentre es passeja pels carrers i places, que mantenen un fort sabor medieval, conèixer i visitar els edicions romànics tot llegint la senyalització específica de patrimoni. Si es vol, es pot complementar la ruta amb una visita a l'església parroquial de Sant Vicenç, les ruïnes de Santa Maria de Besalú i les del castell comtal –per veure aquestes dues últimes cal concertar una visita a l'Oficina de Turisme.
No es pot marxar de Besalú sense haver-ne tastat el licor estel·lar, la ratafia, una gran tradició a la població que ve de temps remots, probablement arran de les begudes que feien els monjos del monestir a l'edat mitjana. La fira d'aquests dies ofereix l'oportunitat de degustar ratafies de tot Catalunya a la plaça Llibertat, a més de comprar productes artesans de tota classe al Prat de Sant Pere. Recomanem el Concurs de Ratafia, amb una vintena de participants del poble, en el qual s'elegeix la millor ratafia, que serà la que es vendrà l'any següent. Diumenge cap al migdia, aneu a la plaça de la Llibertat i no us perdeu el tast del jurat, la consegüent selecció de les finalistes i la tria de la ratafia guanyadora. Allà mateix podreu comprar i tastar el licor que va guanyar la competició de l'any passat –la de Francesca Sarola–. El programa festiu es completa amb actuacions musicals, sardanes i la presentació del llibre de Martí Gironell L'Arqueòleg (De Montserrat a Terra Santa perseguint un somni). Si es té gana, una bona opció és menjar en algun restaurant de la Besalú Gastronòmica, ja que ofereixen a la seva carta plats cuinats amb ratafia.