Successos
L'incendi dels Ports
El precedent d'Horta
L'incendi d'Horta, on van morir cinc membres del GRAF, cada cop té més punts de coincidència amb el del 2005 a Guadalajara, que va costar la vida a onze bombers
La jutgessa de Sigüenza va imputar 29 persones, la majoria tècnics i polítics, però l'Audiència de Castella els va absoldre tots menys els autors materials del foc
Diuen que totes les comparacions són odioses perquè cada cas és un món. Però quan dos casos parteixen d'una realitat molt similar i avancen de manera molt coincident, una pot acabar convertint-se en precedent de l'altra. I això és el que pot acabar passant entre l'incendi d'Horta de Sant Joan que l'estiu del 2009 va costar la vida a cinc membres del GRAF i el que el 2005 va provocar la mort d'onze bombers al municipi de Riba de Saelices, a Guadalajara.
Les mateixes causes
L'incendi en ambdós casos va ser provocat per la imprudència d'uns excursionistes que van fer foc en una zona prohibida i desafiant el fort vent. A Guadalajara la policia va concloure que no hi havia intencionalitat manifesta de provocar foc, mentre que a Horta és una de les possibilitats que té en compte la jutgessa. Els tres excursionistes de Guadalajara van ser processats i encara no se'ls ha jutjat, i a Horta els dos presumptes autors del foc estan imputats en la causa, que encara està en fase d'instrucció.
Fenòmens excepcionals
Els dos incendis es van atribuir a fenòmens excepcionals que van convertir el foc en una trampa mortal per a les víctimes. A Guadalajara, els experts van determinar que s'havia produït un “foc eruptiu” –blow-up en anglès –, que només es dóna en unes condicions climatològiques extremes quant a vent i humitat i en una zona amb molt de combustible vegetal. A Horta de Sant Joan, va ser l'“efecte contravent” que va provocar diverses revifades que van generar carreres de foc en zones de concentració de combustible i on les flames ja havien passat abans i només havien afectat la vegetació de manera superficial.
Comissions d'investigació
Com en el cas d'Horta, a Guadalajara el govern de Castella-la Manxa també va crear una comissió d'investigació per esbrinar si hi havia hagut negligència per part d'algú. Les dues comissions es van tancar sense consens polític i atribuint formalment les morts a un accident inevitable. I en tots dos incendis, els informes tècnics que van avaluar les causes i conseqüències dels focs van ser font de polèmica i picabaralla política. Tant l'informe del foc de Guadalajara com el d'Horta van concloure que les morts dels bombers havien estat fruit d'un accident inevitable en una situació de màxim risc sotmesa a unes condicions meteorològiques extremes.
Les famílies entren en acció
Les conclusions oficials de tots dos focs no van convèncer la majoria de les famílies de les víctimes, que, tant a Guadalajara com a Horta de Sant Joan, es van organitzar i van posar en mans d'advocats el cas per reclamar responsabilitats penals a nivell de l'estructura de comandament dels bombers i dels màxims responsables polítics. En el cas d'Horta, només una família no s'ha personat fins ara en la causa. Els pares de Pau Costa consideren que la mort del seu fill i els altres quatre bombers va ser un accident i no volen contribuir al linxament a què s'ha sotmès el col·lectiu de bombers. Només desitgen que aquesta desgràcia ajudi a evitar que es repeteixin situacions com aquesta.
Les instruccions judicials
La instrucció del cas judicial del tràgic incendi de Guadalajara la van fer dues jutgesses de Sigüenza. La primera va ser traslladada forçosament pel Consell General del Poder Judicial abans que tanqués la instrucció i només amb la imputació formal dels tres excursionistes que van provocar el foc. La nova jutgessa que es va fer càrrec del cas va revolucionar la instrucció amb la imputació de 29 persones, entre tècnics dels serveis d'extinció d'incendis de la comunitat i alts càrrecs públics, entre ells la que en el moment del foc era la consellera de Medi Ambient, Rosario Arévalo, i el director general de Medi Natural, José Ignacio Nicolás, així com dos exalcaldes de Riba de Saelices. Els imputava els delictes d'incendi forestal per imprudència greu, contra la seguretat dels treballadors i homicidi per imprudència professional. Dels 29 imputats en va arribar a processar 20, però el 21 de juliol del 2010 el cas va fer un gir radical perquè l'Audiència Provincial de Guadalajara va decidir absoldre tots els càrrecs públics i tècnics imputats, i només va ratificar el processament dels tres excursionistes autors del foc, que avui encara no han estat jutjats. L'Audiència va atribuir les morts dels onze bombers a un fenomen natural impossible de preveure i fins i tot va tractar de temerària la imputació massiva de la jutgessa.
En el cas d'Horta, ara per ara només hi ha tres imputats: els dos excursionistes que van provocar el foc i, des de dijous, el màxim responsable del dispositiu, l'inspector Carles Font, l'arxiconegut Delta 0. Font declararà el 17 de desembre que ve i l'advocat que representa la majoria de famílies ha dit que procurarà que hi hagi més imputacions, en l'àmbit tècnic i polític. Si fos així, aquesta seria una coincidència més i la incògnita ara és veure si el procés judicial d'Horta acabarà com el de Guadalajara.