Societat

Bot retira una placa franquista de la façana de l'església de Sant Blai

La rehabilitació ha fet possible l'eliminació de l'homenatge als morts dels bàndol insurrecte

A la Terra Alta encara hi ha 62 símbols que recorden la dictadura

L'ajuntament de Bot ( Terra Alta), ha inclòs en les obres de rehabilitació de l'església de Sant Blai la retirada de la placa als “mártires” del bàndol rebel de la Guerra Civil que estava situada en una de les façanes del temple. Com ha explicat l'alcalde, Francesc Fidel, aquesta actuació s'ha fet amb màxima “normalitat democràtica” aprofitant que es feien els treballs i en compliment de la Llei del Memorial Democràtic. “La gent del poble ha de fer les coses al seu ritme, sense pressions, i quan les decisions estan madures”, ha dit Fidel. Bot ha estat un dels municipis més estigmatitzats per conservar símbols franquistes però, amb la retirada de la placa, només en conservarà 1 símbol dels 62 que hi ha a la comarca.

En la placa als morts del bàndol rebel es llegien els noms de 13 veïns del municipi, executats l'agost de l'any 1936 pels grups anarquistes de la FAI, i que estava acompanyada d'una gran creu, de més de tres metres, símbol de les croades de Franco. Aquestes plaques, que en molts altres pobles eren unes grans creus que se situaven a les entrades de les esglésies, es van instal·lar en els primers anys de dictadura franquista a totes les poblacions, però Bot ha estat una de les últimes en retirar-la.

Si s'ha fet ara és perquè ha estat el moment en què tots els factors ho han facilitat. Com ha dit l'alcalde, Francesc Fidel, la retirada s'ha fet “dins de la normalitat, aprofitant les obres de l'església i seguint les recomanacions del Memorial Democràtic”. Segons ha explicat Fidel, la creu que acompanyava la placa se l'ha endut el Memorial per museïtzar-la i aviat podria esborrar-se del poble l'únic rastre de símbols de la dictadura que queden en una façana d'un edifici particular del carrer Caseres.

Per això l'alcalde demana que “no es facin estridències” i que les coses “es facin dins de la normalitat democràtica, quan toquen i sense cap tipus de pressió”, just com va passar amb unes altres pintades feixistes del mateix carrer que després d'unes obres van ser retirades. Com ha dit Fidel, la decisió ha madurat prou com perquè el poble ho accepti amb normalitat. Altres governs municipals ho havien estudiat però no es va trobar el moment adequat. “Ara ja està prou madur i no era una acció puntual”, ha apuntat l'alcalde.

El Memorial Democràtic ha atorgat una ajuda de 12.000 euros per treure la simbologia de la dictadura. El lliurament d'aquesta subvenció també proposa als consistoris que la reben que es faci un homenatge a totes les víctimes de la Guerra Civil de la població de tots dos bàndols. Aquesta és una decisió que es deixa en mans dels ajuntaments i que, segons l'alcalde, a Bot ja s'ha previst construir un monòlit al cementiri “com a acte de reconeixement i dignificació de totes les víctimes de la guerra”i on els seus familiars els puguin recordar i portar flors.

A les Terres de l'Ebre, i segons el cens de símbols franquistes del Memorial Democràtic, hi ha 143 símbols, entre creus, plaques, làpides, monuments, o grafits, 62 dels quals a la comarca de la Terra Alta.

Les obres de l'església

Les obres de rehabilitació de l'exterior de l'església Sant Blai del municipi han d'acabar abans de finalitzar l'any i s'hi han invertit 60.000 euros. S'han adequat les façanes i el campanar, que es trobava en un perillós estat de degradació ja que, fins i tot, hi havien crescut oliveres que estaven malmetent la cúpula. L'ajuntament de Bot ha finançat part de l'obra, que també ha rebut subvencions del departament de Governació, de la Diputació de Tarragona i del Bisbat de Tortosa, propietari de l'edifici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.