Salut

salut

La prevenció centra la lluita contra les drogues al Garraf

Vilanova, Sitges i Sant Pere de Ribes presenten uns plans locals coordinats entre si per augmentar la seva efectivitat

La informació i la participació ciutadana per abordar el problema són dos dels objectius

Augmentar la participació ciutadana a l'hora de lluitar contra les drogues i treballar fermament en la prevenció són dos dels reptes que els ajuntaments de Vilanova, Sitges i Sant Pere de Ribes plasmen en cadascun dels seus plans locals de drogues. Els documents de cada municipi han estat coordinats amb l'objectiu d'augmentar la seva efectivitat, abordant el problema des d'un punt de vista comarcal. Així, la regidora de Salut de Sitges, Elisabeth Pérez, de Vilanova, Encarna Grifell, i de Sant Pere de Ribes, Núria Mestre, les tres representants del PSC, van explicar ahir les propostes a l'edifici Miramar de Sitges.

Prevenció

Els plans de drogues, vàlids fins al 2013, destaquen la necessitat de realitzar una intervenció preventiva, per tal que la població estigui capacitada per prendre decisions i gestionar la seva relació amb les drogues. Reforçar la decisió d'abstinència entre els no usuaris de drogues, orientar sobre els riscos de consum de determinades substàncies, i promocionar la regulació tant de les dosis com de les freqüències d'ús són alguns dels plantejaments dels municipis.

Així mateix, els plans estableixen la necessitat d'orientar els usuaris de drogues perquè reconeguin símptomes que demostren que les substàncies consumides els estan perjudicant, i estimular la incorporació als serveis d'atenció d'aquells usuaris que ja estan patint les conseqüències adverses de les drogues.

Els centres educatius, els espais lúdics i d'oci i els barris i zones conflictives són espais prioritaris en què volen intervenir els plans; pel que fa als col·lectius, els documents parlen de la necessitat d'adreçar-se als adolescents i joves, però també a les famílies.

Una altra de les apostes que fan els plans municipals contra les drogues és la recerca de la complicitat de tots els grups que integren la vida social de la població; les seves aportacions no han de servir només per analitzar la situació, sinó també per dissenyar, implementar i avaluar, i aconseguir una implicació real en el pla i una millora del compliment dels objectius, segons els ajuntaments.

Entre les propostes d'actuació dels municipis s'inclou la consolidació de l' assessoria de Salut de la Oficina Jove del Garraf; l'impuls de programes de serveis de mesures alternatives a les sancions a la via pública; el contacte amb entitats juvenils, i l'establiment de comissions educatives dedicades especialment a les necessitats dels centres educatius. En l'àmbit comarcal, els ajuntaments proposen compartir la realització de cursos de formació per a infermeres del programa Salut i Escola, i per a Mossos d' Esquadra i policia local, i també de recursos pedagògics per al professorat.

LA FRASE

Estem molt satisfets de la feina realitzada. Aquests temes necessiten polítiques comunes
Encarna Grifell
regidora de salut de vilanova

LA DATA

2013
És la data de caducitat
dels plans de drogues dels tres municipis, que s'han elaborat amb el suport de la Diputació.

Unió per millorar l'efectivitat

Els ajuntaments del Garraf no disposen de dades quantitatives pròpies sobre el consum de drogues a la comarca. En la presentació d'ahir, Àngels Nogué, responsable de l'àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona –l'organisme ha col·laborat en la redacció dels plans–, va posar en relleu xifres d'arreu del país: un de cada cinc joves consumeix cànnabis, i un de cada dos, alcohol de manera habitual. “Aquests plans locals són un pas important”, va dir Nogué, que va insistir que “en el camp de la drogodependència, la prevenció és clau”.

Les regidores de Salut dels tres municipis van defensar la seva aposta a l'hora de posar en marxa accions conjuntes que no acabin en els límits d'un municipi. “Aquesta és una comarca molt petita, els ciutadans es mouen molt”, va apuntar la regidora de Sitges Elisabeth Pérez. En el mateix sentit va expressar-se Encarna Grifell, que va parlar de la necessitat de treballar en “polítiques comunes” que millorin la seva “efectivitat”. La responsable de Salut de Sant Pere de Ribes va assegurar que els nous plans pretenen “oferir una atenció integral al fenomen del consum de drogues”, i que la intenció és assessorar tota la ciutadania, no només els joves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.