Escapades

Passejada per l'Empordà medieval

La ruta permet descobrir diversos poblets de l'interior de la comarca que conserven encara elements i traçats de l'edat mitjana

L'arquitectura medieval té un pes molt important als municipis del Baix Empordà, especialment als de l'interior. Ho explica el fet que, al segle VIII, la comarca ja formava part de la marca de l'imperi carolingi enfront dels musulmans, l'anomenada Catalunya Vella. Aquesta ruta en bicicleta, que proposa l'Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà i que forma part de la xarxa de cicloturisme de la comarca, ressegueix part dels nuclis medievals més representatius del Baix Empordà. La ruta, circular, comença i acaba a la zona de descans que hi ha situada davant de l'ajuntament de Forallac, al carrer de la Unió del nucli de Vulpellac.

Sortida: Vulpellac

Abans d'iniciar la ruta val la pena fer una volta per Vulpellac, un municipi construït al voltant de l'antic castell, d'estil romànic, restaurat recentment, que té adossada l'església parroquial de Sant Julià i Santa Basilissa, un edifici gòtic que havia estat fortificat i que va ser reformat al començament del segle XVI. És, per tant, molt recomanable fer un volt pel poble, abans de començar la ruta, al costat de l'ajuntament, enfilant el carrer de la Unió, passant per la plaça Llarga i seguint pel carrer de Santa Basilissa.

El pròxim municipi de l'itinerari és Canapost, una agrupació de masies al voltant de l'església parroquial de Sant Esteve. Es tracta d'un temple primitiu d'una nau, un transsepte i un absis trapezial de l'època preromànica. Més tard, a la banda septentrional, s'hi va afegir una altra nau amb un absis semicircular de l'època romànica. El campanar, construït al segle XII, està encara inacabat a l'altura del segon pis. La façana de ponent i el frontis de l'església es van reformar al segle XVIII, i a l'interior del temple es conserven fragments de pintura mural romànica. Al costat de l'edifici es van localitzar les restes d'una necròpolis (segle V-VIII), de la qual es poden observar alguns sarcòfags de pedra.

Sortint de Canapost, la ruta s'enfila fins a Peratallada, de parada obligada per la bellesa del seu conjunt medieval, un dels més importants de la comarca. En destaca la torre de l'Homenatge, que pertany al castell palau dels antics senyors de Peratallada. L'església de Sant Esteve (segles XII i XIII) queda fora dels murs del nucli de Peratallada, el nom del qual prové dels talls a la roca viva que es van fer en fundar la vila.

Al nord de Peratallada es troba Palau-sator, una altra vila interessant amb recinte emmurallat que conserva encara el seu antic traçat urbanístic medieval. El recinte emmurallat resta encara ben definit i s'hi poden observar diversos elements de les defenses del poble, com l'emblemàtica torre de les Hores (segle XIV). El castell es va construir als segles X-XI, però l'edifici actual ha estat reformat i modificat diverses vegades durant la història. El nucli antic del municipi està presidit per una torre rectangular, de 20 m d'altura, que havia pertangut al castell i que és l'únic element inalterat. Un altre edifici interessant és l'església parroquial de Sant Pere, dels segles XII-XIII, construïda en el moment de transició al gòtic, tot i que va ser reformada posteriorment.

I de Palau-sator a Ullastret, amb un nucli antic de carrerons estrets i costeruts, encerclats per la muralla, fortificada amb deu torres, que protegia el recinte de l'antic castell, del qual no queda cap altre vestigi. La seva església de Sant Pere és un edifici romànic, presidit per un absis de decoració llombarda. Un dels elements més bonics i emblemàtics del poble és la Llotja o plaça coberta gòtica (segles XIV-XV).

Després de travessar el riu Daró s'arriba a Matajudaica, on es pot visitar l'església de Sant Joan, amb una nau encapçalada per un absis amb unes capelles laterals. Un cop visitada l'església, la ruta continua cap a Casavells i la seva església romànica del segle XII, consagrada a Sant Genís.

Tram final: la Bisbal i Fonteta

Abans de tornar al punt de sortida, la ruta ens permet visitar la Bisbal d'Empordà, on paga la pena visitar la Vila, nom que designa el nucli antic del municipi. Abans d'arribar a Vulpellac, però, cal creuar Fonteta, un petit poblet del municipi de Forallac, per visitar-hi el nucli i l'església de Santa Maria. I de Fonteta, de nou a Forallac.

FITXA DE LA RUTA

Quilometratge. 27 quilòmetres i 370 metres.
Temps efectiu de marxa. 2 hores i 15 minuts.
Temps aproximat total. 4 hores i 15 minuts.
Esforç/dificultat. Mitjà.
Senyalització. Tots els trams de la ruta estan senyalitzats.

DADES D'INTERÈS

Consell Comarcal del Baix Empordà. C/ Tarongers, 12. La Bisbal d'Empordà. Tel. 972 642 310 www.baixemporda-costabrava.org www.visitemporda.com [email protected]
Ajuntament de Forallac. Carrer Unió, 3. Vulpellac Tel. 972 64 55 22 www.forallac.com [email protected]
Ajuntament de la Bisbal d'Empordà. Plaça del Castell, s/n. Tel. 972 640 975 / 972 640 976 www.labisbal.cat

Xarxa de cicloturisme

ARIADNA VENTURA

El Baix Empordà conserva una àmplia xarxa de camins rurals allunyats de les grans vies de comunicació, aptes per fer amb bicicleta. Aprofitant aquests camins, el Consell Comarcal del Baix Empordà ha creat la xarxa de cicloturisme (250 km) que, perfectament senyalitzada, permet disfrutar dels paisatges de la comarca i conèixer tots i cadascun dels valors patrimonials que s'hi amaguen. A la plana és on es desenvolupa la major part de la xarxa, que enllaça amb les zones costaneres de la vall d'Aro i del corredor de Palafrugell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.