Societat

Zapatero busca el consens per allargar l'estat d'alarma

El president espanyol decidirà si prorroga la mesura més enllà del Nadal després d'escoltar els partits en la seva compareixença al Congrés

Nega que s'amagués durant la crisi i diu que es reserva per a la cita de dijous

El govern estatal admet que el decret el reforça públicament

Mentre milers de ciutadans s'han quedat sense vacances i el sector hoteler continua fent balanç de les pèrdues, el govern de José Luis Rodríguez Zapatero admet que el cop de decret per aplacar la rebel·lió dels controladors ha tingut un efecte balsàmic en la seva malmesa imatge pública. Després de la ressaca de l'acció, arriba el diàleg i dijous el president espanyol copsarà l'ambient dels grups del Congrés per reclamar-los complicitat per allargar l'estat d'alarma.

La mesura de militarització del control té vigència per quinze dies i, de fet, la seva extinció coincideix amb la setmana prèvia a la forta onada de desplaçaments de les festes nadalenques. A partir d'aquí, a banda de la validació parlamentària del decret aprovat pel Consell de Ministres dissabte al matí, Zapatero decidirà si prorroga l'estat d'alarma després d'escoltar els grups de la cambra baixa. El fet d'allargar-lo li permetria també buscar fórmules per frenar el poder de vet dels controladors a noves incorporacions i trobar alternatives per poder substituir-los si no hi ha acord en el conveni laboral.

La pugna dels controladors va capitalitzar les converses de la diada de la Constitució que ahir se celebrava al Congrés. Zapatero i Mariano Rajoy van tenir una trobada, en la qual es va avaluar l'abast de la mesura. Més tard, en conversa distesa amb els periodistes, el president socialista admetia que, malgrat els estirabots públics de la cúpula del PP –que ja han procurat matisar en les últimes hores–, Rajoy, en una conversa telefònica la nit del descontrol, li va donar el seu suport implícit quan li va desitjar que tingués “bona mà” en la decisió de militaritzar els aeroports. Ahir, però, Rajoy callava i es reservava per a la compareixença de Zapatero.

El cap de l'executiu va aprofitar per defensar-se de no haver donat la cara en les hores de crisi aèria –diu que es reservava per si la situació no es resolia– i per desmentir que decidís no anar a la cimera iberoamericana perquè el govern s'ensumava la revolta, com sí que sostenen alguns ministres en privat.

Així, tot i els xiulets que Zapatero i el seu equip van escoltar a l'entrada al Congrés, el govern admet que, pel que fa a l'opinió pública, el cop d'efecte del decret li permet respirar enmig de l'asfíxia de la crisi.

La militarització és un abús constitucional que no s'hauria d'haver aplicat malgrat el caos
Gaspar Llamazares
PORTAVEU D'IU
Decidiré si prorrogo o no l'estat d'alarma tenint en compte l'opinió dels grups del Congrés
José L. Rodríguez Zapatero
president govern de l'estat
Donarem suport al reial decret però el govern espanyol haurà d'explicar per què ha passat tot plegat
Mariano Rajoy
president del pp
La Constitució preveu com recuperar la normalitat quan uns irresponsables volen aturar el país
Marcelino Iglesias
secretari d'organització del psoe
Si Rajoy fos president, jo li hauria recomanant que no fes el decret la vigília del pont
Alberto Núñez Feijóo
president de la xunta de galícia
Els controladors han recorregut al xantatge per defensar els seus privilegis, però no han vençut ni venceran
José Bono
president del congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.