Societat

La contra

La història oral de Llavaneres

El municipi edita el segon volum en DVD, que parla de les festes i tradicions locals, de la trilogia ‘Mirar enrere', on els protagonistes expliquen com es vivia fa 60 anys

Preservar la memòria és essencial per no perdre els orígens. Per això Sant Andreu de Llavaneres està immers en l'edició dels documentals Mirar enrere, on es repassa el modus vivendi de la localitat gràcies al testimoni oral de primera mà de les persones que van viure al poble fa 60 anys a través dels seus records i vivències més íntimes. Així, la col·lecció de tres DVD es va començar a editar a l'estiu per la Festa de la Minerva del poble. Llavors va sortir a la llum el primer suport de la trilogia –que abordava els costums i els oficis de l'època–, i fa només uns dies es va presentar en societat el segon capítol d'aquesta col·lecció. Els documentals, produïts per la productora Sabem.com(!) i coordinats pel Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres, disposen del testimoni de més d'una vintena d'avis del municipi que expliquen l'evolució que va tenir Llavaneres. En aquest segon volum són les tradicions, les festes i la societat, els tres àmbits sotmesos a l'anàlisi dels qui els van viure en primera persona.

El treball, que dura una mica més d'una hora, arrenca cronològicament durant la implantació de la dictadura de Primo de Rivera i s'analitza la situació de l'educació en aquells temps a Llavaneres. L'estima particular dels seus protagonistes a alguns dels professors que van tenir serveix d'exemple per il·lustrar aquest àmbit. Tal com es pot comprovar en el film, i pel que fa a l'oci, durant els temps de la República Llavaneres tenia dos locals: “El de dalt tenia un perfil més conservador, mentre que el de baix era més freqüentat per la gent d'esquerres”, comenta un dels testimonis que apareixen. Les catifes de Corpus, les caramelles o el “salpàs” dels temps de Quaresma, són d'altres vivències i curiositats presents en aquest segon DVD. Aquest documental també aborda fenòmens de transformació social al municipi, com quan el 1945 va aparèixer el primer camp de golf, que va revolucionar la mentalitat i els esquemes dels seus vilatans.

L'alcalde de Llavaneres, Bernat Graupera (CiU), avança que, amb vista al 2011, està previst editar l'últim dels films retrospectius. Aquest recopilarà les vivències de Llavaneres en la Guerra Civil. Graupera defineix la trilogia com “un recull de valor incalculable”. I és que iniciatives com aquesta serveixen per no perdre el record d'un temps pretèrit que cap poble es pot permetre el luxe d'oblidar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
crisi migratòria

Tensió a la frontera de Ceuta per un intent d’entrada massiu de migrants

barcelona
trànsit

Primera prova de límit de velocitat a 100 km/h a l’autopista AP-7

barcelona
medi ambient

La temperatura del mar cau un grau però continua estan en dígits de rècord

barcelona
EMRPESA

150 empreses de Móra la Nova opten a les ajudes del fons nucelar

barcelona
EDUCACIÓ

Abans i després de Louis Vuitton

barcelona
societat

La Vall de la Muga es reivindica amb un festival inèdit

albanyà/sant llorenç de la muga
societat

Un polèmic rec frena la construcció de l’institut escola de Verges

VERGES

66 entitats han evitat malbaratar 130.000 àpats amb el projecte Recooperem del Vallès

TERRASSA
societat

Demà comencen els talls de circulació per ampliar les zones de vianants

girona