GERARD PAIRÓ
BOMBER DE MOLLÓ
“Hi ha gent que fa molts anys que té mal de queixal”
Vostè acaba de participar en la cinquena edició de la Ruta del somriure de l'ONG Solidariamente. Amb quin objectiu?
Aquesta ruta és un dels diversos programes que du a terme Solidariamente, i el seu objectiu és treballar per la salut dental als països africans. En concret, cada any es tria una zona determinada d'algun país africà, i durant un parell de setmanes plantem un camió clínica dental en un poble i fem revisions, extraccions o tapem queixals...
Qui se'n fa càrrec?
Hi ha un equip d'estomatòlegs i d'auxiliars d'infermeria que voluntàriament són els que s'encarreguen de la part mèdica i sanitària. La resta de la gent tenim cura de la infraestructura.
I vostè, en concret, què fa?
Jo sóc el conductor del camió clínica, i quan arribem a la destinació munto la clínica i la poso en funcionament, a punt perquè els professionals puguin fer la seva feina. En alguns casos, però, he hagut de fer tasques d'auxiliar d'infermeria.
Com va entrar a formar part de la ruta i de l'ONG?
Sóc bomber del parc de Granollers i un amic em va fer saber a través d'un company seu que és d'aquesta organització que necessitaven un conductor de camió. A part de tenir carnet, tinc experiència en resoldre complicacions mecàniques, de logística, etcètera. Se n'han fet cinc: tres al Marroc i dues al Senegal, i he participat en quatre.
A quantes persones atenen?
Més de dues-centes per dia i per ordre d'edat. Donem preferència als infants. La salut bucal és molt precària a l'Àfrica. Constatem que hi ha persones que tenen càries des de fa anys i que han tingut molt mal de queixal. Però també fem altres accions.
Com ara quines?
Anem a les escoles a donar informació sobre la importància de la salut dental i sobre la manera de mantenir una bona higiene, i allà fem la selecció de les persones que han d'acudir a la nostra clínica. A l'altra gent se'ls fa saber a través de les mesquites.
I hi deixen material?
Sí, el material sanitari que ens sobra el deixem per als dispensaris locals. També donem roba a les autoritats locals perquè la facin arribar a les famílies més necessitades, i als centres docents els donem material escolar.