Medi ambient

MEDI AMBIENT

Crearan més espais d'ús públic en dues llacunes costaneres del Delta

Un nou projecte Life permetrà fer censos mensuals d'aus nidificants

També es provarà de reintroduir la tortuga d'estany a l'Alfacada

El nou projecte Life + Delta-Lagoon de restauració i gestió de llacunes costaneres al delta de l'Ebre, al marge de restaurar i millorar els hàbitats de les espècies deltaiques a les llacunes de l'Alfacada, a Sant Jaume d'Enveja, i de la Tancada, a Amposta, també servirà per crear en aquestes dues zones, dos nous espais d'ús públic. Concretament, a l'Alfacada s'instal·laran quatre observatoris ornitològics al voltant de la llacuna i tres més en una zona de 60 hectàrees, propietat de l'Incasòl, on ara hi ha arrossars, que es volen reconvertir en hàbitats lacunars i de bosc de ribera. En aquest espai s'instal·laran passarel·les per fer-lo accessible i en un futur, fora ja del projecte Life, hi ha previsions de construir-hi un centre de recepció de visitants que connectaria amb l'illa de Buda, una vella reivindicació de l'Ajuntament de Sant Jaume.

El projecte Life també preveu una actuació potent a la llacuna de la Tancada i a les antigues salines de Sant Antoni, on s'eliminaran en gran part les instal·lacions de l'antiga piscifactoria d'Aquadelt i també s'hi instal·larà un observatori. A més del soterrament i eliminació de línies elèctriques.

Dins del projecte, que durarà poc més de quatre anys, es farà un seguiment continuat dels ecosistemes; així, es faran censos mensuals d'aus nidificants (principalment gavines, xatracs i limícoles), un seguiment de la població de peixos a les llacunes (principalment del fartet) i també es provarà de reintroduir en diferents punts de l'Alfacada la tortuga d'estany.

“Creiem que és un projecte important per al Delta”, va manifestar el seu director Carles Ibáñez, director també del programa d'ecosistemes aquàtics de l'IRTA, durant la presentació ahir de les actuacions. La inversió serà de 3 milions d'euros, dels quals un 48,78% els aporta la Unió Europea, i la quantitat restant, els socis participants: el Ministeri de Medi Ambient, el Parc Natural del Delta, l'IRTA i l'Obra Social de Catalunya Caixa, propietària de part dels terrenys de l'Alfacada i de l'antiga piscifactoria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.