Reportatge

Sant Antoni a la falda del Montseny

Taradell celebra la festa dels Tonis, centenària i una de les més arrelades a Catalunya, amb el passant dels Tres Tombs com a acte principal

Taradell és un encisador poblet a les portes del Montseny, a tocar de Vic, situat a la confluència de la plana de Vic amb el Montseny i les Guilleries. En aquesta vila d'Osona, que abasta un interessant territori de mestissatge entre la plana i la muntanya, el diumenge abans de Sant Antoni Abat (17 de gener) s'hi celebra la festa dels Tonis, que el mes d'octubre passat va ser declarada festa d'interès nacional pel Consell de la Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat. La festa dels Tonis, centenària i una de les més arrelades de Catalunya, està organitzada per la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat, hereva i continuadora d'una llarga tradició d'activitats relacionades amb la festivitat religiosa, documentada des de mitjan segle XVII, en honor del patró dels animals, especialment dels de peu rodó.

Tot i que la festa començarà aquest any el dimecres dia 12 amb un seguit de xerrades i exposicions sobre la pagesia i el món rural, que serveixen de preludi a les activitats festives, l'inici oficial del programa serà el dissabte anterior a la festivitat de Sant Antoni Abat, amb l'encesa de les fogueres, que tenen un significat profilàctic vers els animals de treball o les persones: fer passar els animals de tir o ramats entre focs és un antic ritu de purificació i protecció present en nombroses cultures. En el cas de Taradell, les fogueres de Sant Antoni Abat serveixen, a més, per escalfar l'ambient gèlid del gener i coure els talls de botifarra i cansalada que se serviran en l'esperat Tast del Porc, en el qual hi participen de mitjana entre 1.300 i 1.700 persones cada any. A continuació, després del Tast del Porc es farà l'acte cultural d'obertura de la festa amb la lectura del pregó, la proclamació de l'Hereu 2011 i el lliurament de la bandera als portadors del passant.

L'acte central de la festa dels Tonis de Taradell és el passant dels Tres Tombs, que se celebra el diumenge anterior a Sant Antoni Abat, després de l'ofici solemne i el cant dels goigs. Acabat l'ofici es beneeixen els panets de Sant Antoni i els animals i carruatges de les cavalleries que participen a la desfilada des de l'Alzinar de la Roca (el centre de recuperació d'eines i treballs del camp) pels principals carrers del poble. En total es tracta de prop de 70 carruatges i jocs de guarniments i eines del camp, alguns propietat de la comissió de festes i altres cedits per particulars, però tots recuperats i restaurats amb la col·laboració dels ciutadans.

La passada dels Tres Tombs es completarà amb la 8a Fira de Liquidació d'Estocs Duros a 4 Peles, demostracions de feines que es feien antigament amb els animals de treball i una cantada d'havaneres del grup Llops de Mar. L'endemà, dia del patró, tancarà el programa una missa en honor de sant Antoni Abat.

Una excusa per visitar el poble

La festa dels Tonis és, en definitiva, una oportunitat per viure no gaire lluny de Barcelona un acte tradicional amb una gran càrrega d'identitat local que es repeteix any rere any, i per visitar, també, indrets tan interessants com les restes del castell de Taradell, documentat l'any 893, un edifici medieval adaptat a la balma del turó sobre el qual es va edificar, o l'espectacular torre de Don Carles, també coneguda com la torre de la Presó, de 14,5 metres d'altura, construïda pel baró de Taradell, que encara guarda algunes característiques medievals.

Però dos dels edificis més notables del municipi són, sens dubte, la capella de Santa Llúcia, del segle XVI, d'estil gòtic tardà, i la gran església neoclàssica de Sant Genís (1755-1763) i el seu campanar romànic (1076), la visita dels quals es pot completar amb una passejada per les Cuines d'en Rocaguinarda, tres cavitats creades per l'erosió situades en una mena d'esplanada o replà enmig de l'espadat o gran roquissar que delimita les sitges del Bou i a sobre del bosc de Mansa. Aquest indret va servir de refugi o amagatall al bandoler Perot Rocaguinarda entre els anys 1606 i 1610.

La visita a Taradell es pot acabar fent un descans al bonic paratge de la font Gran, a la riba de la riera de Taradell, abans anomenada font de Sant Genís, que data del 1790. Al seu costat es troba un plàtan centenari de més de 20 m d'altura, catalogat com a monument de Catalunya.

PER ARRIBAR-HI

A Taradell s'hi arriba, venint de la C-17, sortida de Taradell, per la BV-5306 a l'altura de Malla; venint de Sant Miquel de Balenyà, per la BV-5305; venint de Vic, per la B-520, passant per Santa Eugènia de Berga, i venint de Viladrau, per la B-520.

DADES D'INTERÈS

Ajuntament de Taradell. Vila, 45. Tel. 93 812 61 00. www.taradell.cat
Osona Turisme. Oficina de Turisme d'Osona. Eix Onze de Setembre, 11. Vic. Tel. 93 885 17 15. www.osonaturisme.cat [email protected]
Consorci de Turisme Portes del Montseny-l'Alt Congost, la Plana de Vic. Quatre Carreteres, s/n. Seva. Tel. 93 812 57 12. www.portesdelmontseny.com [email protected]
Comissió de Festes de Sant Antoni Abat-Taradell. Alzinar de la Roca. Taradell. Tel. 620 73 90 67 / 647 69 50 01 www.tonistaradell.com [email protected]
Museu del Blat. Barri de Mont-rodon. Mas el Colomer. Taradell. Tel. 93 887 00 15 [email protected]

El més participatiu

Ariadna Ventura

La popularitat que ha adquirit arreu del país la celebració dels Tres Tombs de Taradell prové de la voluntat de l'organització de convertir el passant en una exhibició de carros i guarniments autòctons de la zona, cosa que l'ha convertit en el que té més participació de carruatges de la comarca: prop de 70, totalment recuperats i restaurats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.