Societat

La contra

El teatre dels sentiments

Una dotzena de treballadors amb discapacitat intel·lectual del centre ocupacional Mas Albornà s'estrenen avui com a actors al Teatre Cal Bolet de Vilafranca

Una dotzena de viatgers esperen a l'estació de Chatanoga el seu tren. Els passatgers es dediquen a observar els seus futurs companys i és en aquest marc on es creen un munt d'històries quotidianes en les quals acaben participant tots els passatgers. Aquest és l'argument de l'obra de teatre dirigida pel sitgetà Jofre Vilà, l'ànima del Carrusel del Prado sitgetà durant tres dècades, que avui s'estrena al Teatre Cal Bolet de Vilafranca del Penedès a partir de les vuit del vespre. L'obra, Chatanoga Chu-Chu, està representada per 12 treballadors del centre ocupacional de la Fundació Mas Albornà, el centre de dia per a persones adultes amb un elevat nivell de discapacitat, que han estat dos anys preparant l'obra amb assajos setmanals. La iniciativa, celebrada pel centre i pels familiars que avui ompliran el teatre vilafranquí, és una iniciativa de la fundació, que ha estat treballant en els darrers anys en projectes per incentivar la seva integració a la societat, fomentar la seva autonomia i millorar la seva autoestima. L'obra de teatre que es presenta avui és l'estrena del grup de teatre, que treballa des de fa dos anys, ja que fins ara no ha fet cap representació fora de la que fa temps va fer a les instal·lacions de la fundació.

El projecte de creació d'un taller de teatre dins de la fundació va néixer ara fa dos anys gràcies a la col·laboració rebuda en el marc del Festival Jean Leon 2008 de cinema i la seva “fila zero”, que va recaptar fons per a la posada en marxa d'un projecte teatral en què tingués el protagonisme el grup de teatre de Mas Albornà, és a dir, persones amb discapacitat intel·lectual. Durant els darrers dos anys els membres d'aquest grup de teatre s'han reunit dos cops per setmana a les instal·lacions cedides per l'Ajuntament de les Cabanyes per assajar aquesta obra que avui es presenta. L'obra la dirigeix el sitgetà Jofre Vilà i el seu equip, i també disposa d'uns decorats fets expressament per a l'obra pel mateix equip.

La inclusió del teatre com a teràpia psicosocial, l'artteràpia, terme creat per l'artista Adrian Hill, el 1942, està reconeguda i ha format part dels estudis de màster de moltes universitats. Les arts, i en especial el teatre, es fan servir des de fa dècades com a eina d'intervenció educativa i terapèutica. Segons els diversos estudis realitzats, la dramatització en persones amb disminucions no només fomenta la integració social sinó que, a més, ajuda a desenvolupar les aptituds de cada persona, fomenta el desenvolupament de la sensibilitat i intuïció i millora la seva capacitat de mobilitat. Les entrades per a l'espectacle d'avui es poden adquirir una hora abans de l'obra i costen 2 euros. Una obra de teatre que ben bé val un llarg aplaudiment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Amnistien dos condemnats a 8 mesos de presó pels aldarulls postsentència

girona
medi ambient

SOS Costa Brava denuncia que han arrencat de nou les balises de la Cala Vedell

Mont-rAs

Els turistes hi deixen diners

Girona
Joan, Josep i Jordi Roca
Propietaris del Celler de Can Roca

"Som molt afortunats de fer el que fem"

Sant Julià de Ramis
Sant Esteve de Llémena

L’atac en una granja eleva la preocupació per la inseguretat

SANT ESTEVE DE LLÉMENA
Glòria Bonal i Sarró
Mestra especialista de música

“L’escola que valora les arts és molt més completa”

Girona
Olot

El PSC d’Olot reclama la creació d’una quarantena de places públiques a les escoles bressol

Olot
GIRONA

Regidor de barri i policia: patrulla mixta de supervisió

girona
Olot

Domàs amb la sanefa del vestit de la gegantessa reivindicatiu

Olot