La contra
La unió de dos castells germans
Engeguen un projecte transfronterer per agermanar les fortaleses de Quermançó, a Vilajuïga, i Querroig, entre Portbou, Banyuls i Cervera, i promoure-les turísticament
Els castells de Quermançó i de Querroig són dues fortaleses “encara massa desconegudes a banda i banda de la frontera, i necessiten actuacions de comunicació transfronterera adreçada als ciutadans i als turistes”. Així descriuen l'Associació dels Amics de Quermançó i Salvem Querroig l'objectiu d'agermanar aquests dos castells catalans per promoure'ls turísticament i culturalment, una iniciativa que les entitats acaben d'engegar, com s'explica en el nou bloc que han obert amb aquest motiu. L'objectiu d'aquesta empresa, segons ha explicat el president dels Amics de Quermançó, Jaume Simó, és donar rellevància a unes edificacions que encara estan ocultes per al públic en general i aconseguir dinamitzar-les de manera que turísticament siguin un atractiu per al territori. També es vol aconseguir organitzar-hi accions culturals comunes.
Les dues fortaleses tenen moltes coses en comú, expliquen els promotors de l'agermanament, i “mereixen ésser salvaguardades i valoritzades”. Per això es volen donar a conèixer les llegendes que hi ha al seu voltant, les sardanes de Jaume Bonaterra i el medi natural que els envolta. El castell de Querroig, situat entre els termes de Portbou, Cervera de la Marenda i Banyuls, data del segle XIV o XV, mentre que el de Quermançó, a Vilajuïga, és del segle X. No només tenen en comú que van ser del comtat d'Empúries, sinó també que etimològicament tots dos comencen amb el nom quer (que vol dir roca), “cosa que encara els aproxima més”, diu Jaume Simó. Els dos estan situats sobre un turó i “són veritables miradors sobre la planura de l'Empordà i el litoral català”, i a més “simbolitzen la unitat històrica de Catalunya a través la pertinença comuna al comtat d'Empúries, i també l'obertura sobre la Unió Europea i els intercanvis internacionals”.
El president de l'Associació dels Amics de Quermançó, Jaume Simó, explica que la idea va ser una casualitat. “Una jornada de portes obertes de Quermançó va venir un responsable de Salvem Querroig, jo era allà i se'ns va acudir”, explica. Després d'això, les dues entitats es van trobar el cap de setmana passat al castell de Quermançó, a Vilajuïga, per posar fil a l'agulla en el projecte. Les dues associacions busquen ara la implicació de les administracions de la zona –ajuntaments, Diputació, Consell Comarcal, la Mancomunitat Albera-Costa Vermella...– per poder presentar l'agermanament el 8 de maig. En aquest acte oficial de presentació de l'agermanament dels dos castells es farà una festa amb castells, dinar popular i sardanes. També inclourà l'actuació del guitarrista Pedro Soler, fill de Banyuls. L'organització, tot i que és conscient dels problemes econòmics de l'administració, reclama ajuda logística.