Societat

La subdelegació de Defensa de Castelló entrebanca les investigacions sobre els judicis sumaríssims

EUPV insta el ministeri a garantir l'accés a la documentació

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica, aprovat per Presidència, no té permís per fer còpies digitalitzades dels documents

La diputada d'EUPV, Marina Albiol, anuncia que el seu grup ha registrat una iniciativa parlamentaria en el Congrés dels Diputats perquè el ministeri de Defensa prenga les mesures i les accions pertinents perquè els problemes que es troben investigadors i familiars a l'hora d'accedir a la informació dels arxius militars sobre els juís sumaríssims de la repressió franquista a Castelló de la Plana “desapareguen”.

Albiol considera que la subdelegació de Defensa està obstaculitzant l'accés lliure a la informació. “S'està dificultant conscientment l'obtenció de les copies dels juís sumaríssims, ja que no els permeten copiar els arxius digitalitzats, ni fer-ne més de 10 còpies per dia, quan hi ha juís sumaríssims que tenen 200 o 300 pàgines”, assegura Albiol.

La representant d'esquerres recorda que la llei reconeix i amplia drets en favor d'aquells que van patir la persecució durant la Guerra Civil i la dictadura i garanteix l'accés universal als documents i expedients relacionats amb la guerra i la repressió feixista. “Des d'EUPV solament exigim a la subdelegació de Defensa que respecte la llei i no pose entrebancs als familiars i investigadors”, recrimina.

“La situació ha arribat a tal punt d'ocultació d'informació, que ni el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, que ha creat el Centre de Documentació de la Memòria Històrica, aprovat pel ministeri de Presidència, té permís per a tindre copia digitalitzada d'aquesta informació”, afirma Albiol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.