Societat

Capafonts

Festa del Mandongo

Costums que no es deixen perdre

La tradició també en comportava d'altres, com la del mandongo

A Capafonts ahir es van distribuir 250 racions

Només d'arribar a Capafonts ja es podia sentir, ahir al matí, l'olor de mandongo. Seguint-ne la flaire pel poble s'arribava a la sala municipal, on s'estava cuinant l'esmorzar que serveix per recuperar aquesta tradició. El dia de la matança del porc, entre altres coses, es cuinava aquest plat, que porta magre de porc i cansalada fregits amb oli que després serveix per coure els fesols, a més de menuts com el fetge i el ronyó. L'esmorzar d'ahir estava acompanyat de pa, que podia torrar-se a les brases de la terrassa de la sala municipal. Els 8 euros que valia el tiquet també incloïen el plat de ceràmica de record. A la mateixa parada on es cuinava l'esmorzar es podien comprar productes típics del poble o els voltants, com fruits secs, botifarres, orelletes, mel, embotits o ceràmica.

La festa, organitzada per l'Associació de Dones de Barrulles, va arribar, ahir, a la desena edició, en què es van distribuir prop de 250 racions de mandongo entre les deu del matí i els volts de la una del migdia. De fet, tot i tenir poc més de 100 habitants censats, la Festa del Mandongo de Capafonts sempre atrau gent de fora; l'edició del 2010, per exemple, va registrar una assistència de fins a 500 persones. El tiquet de l'esmorzar, a més del plat, també donava dret a participar en el sorteig d'una nit a Cal Llarg, una casa rural del poble. Mentre es repartien els tiquets de l'esmorzar s'anava comptant la gent que passava de deu en deu. L'afortunat de ser el desè, també s'enduia un barret de palla.

Segons expliquen les voluntàries de l'Associació de Dones de Barrulles, la festa té per objectiu mantenir les tradicions. Ara que el nombre de persones que saben què és fer la matança del porc va de baixa, es volen mantenir els costums lligats a aquest esdeveniment.

Encara que molts dels que ahir van passar per la terrassa de la sala municipal sabessin què es feia durant la matança, convertir-ho en una festa té el seu motiu, perquè serveix per animar la gent a participar. “Si és un acte festiu arriba a més gent i crida més l'atenció”, explicaven algunes cuineres mentre remenaven la paella amb magre i cansalada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.