societat
‘Segresten' la foto del rei del saló de plens d'Olot
El Front Unitari per l'Emancipació de la Terra reivindica així la república catalana
Se la van endur al gener
El fins ara desconegut Front Unitari per l'Emancipació de la Terra, el FUET d'Olot, s'ha endut la fotografia del rei d'Espanya que presidia la sala de plens de l'Ajuntament d'Olot, tal com marca la legislació vigent. Diuen que es tracta d'una acció d'alliberament i denuncien la imatge antidemocràtica i colonialista que simbolitza el monarca espanyol. Fonts de l'Ajuntament d'Olot han confirmat el robatori de la imatge, que es va produir a principi del gener passat, i han informat que ja n'han demanat una de nova a la casa reial espanyola –amb un cost de 10 euros: foto i despeses de tramesa incloses–. Ara, a la sala de plens, no hi ha cap imatge, perquè s'està esperant que es pengi la del nou president de la Generalitat, Artur Mas.
En un comunicat amb un cert to irònic, el FUET afirma que han segrestat la imatge del rei espanyol –ho acompanyen amb la foto que il·lustra l'article– i que no pensen tornar-la fins que es proclami la república catalana, s'eliminin els títols nobiliaris del país, es retirin tots els símbols feixistes i els dels seus hereus –com per exemple els de la corona espanyola– i s'il·legalitzi la Fundació Príncep de Girona. “Estem cansats de ser un país embotit en un estat que ens pispa tant les esperances com la il·lusió de ser. Catalans i catalanes, ha arribat l'hora de fer-los botifarra”, sentencien els del FUET d'Olot. L'entitat diu que tornarà la imatge quan es compleixin les seves reivindicacions per ser exposada en un futur museu nacional dels errors. Finalment, animen a tothom a constituir el seu propi FUET.
Bustos i imatges desapareguts
No és la primera vegada que s'enduen una imatge del rei d'Espanya. A Valls, uns desconeguts van robar el bust que presidia la sala de plens per exigir la independència de Catalunya i la jubilació dels Borbons. Amenaçaven de fer-lo a miques i enviar les restes a la seva dona. A altres indrets, s'ha demanat la retirada de les fotos del rei. És el cas dels municipis de Berga i Manresa, on les CUP ho van reclamar al·legant que era un successor del règim franquista. A Sant Joan de les Abadesses, l'any 2001, l'aleshores flamant alcalde, Josep Bassaganya (ERC), va decidir despenjar i enviar al magatzem el quadre del rei que els seus antecessors tenien al despatx. A Xirivella, al País Valencià, un regidor del PP va dur un marc de fotos amb la imatge del monarca al ple per la lentitud amb què, segons ell, el govern socialista trigava a renovar la foto oficial. A Girona i a Manresa, es van cremar fotos del rei amb la consegüent actuació de l'Audiència estatal.