Societat

energia

ZP s'avé ara a que les nuclears funcionin més enllà de 40 anys

CiU I PNB forcen una rectificació en matèria energètica que el PSOE dissimula

Garoña podria seguir treballant

La que havia de ser la llei estel·lar de la legislatura de José Luis Rodríguez Zapatero per combatre la crisi, la d'economia sostenible, s'ha convertit en un calaix de sastre en què s'han pogut visualitzar més que mai les contradiccions del govern del PSOE. Ahir, en l'aprovació definitiva de la llei, es va viure la darrera rectificació de Zapatero, amb l'acceptació d'una esmena impulsada per CiU i PNB que obre la porta a allargar més enllà dels 40 anys el funcionament de les centrals nuclears.

En matèria energètica, una de les principals senyes ideològiques de Zapatero ha estat fomentar les energies renovables com a model més progressista i combatre la nuclear, limitant-ne la vida útil, pel fet de considerar-la una font caduca i insegura. De sobte, però, ha deixat de defensar-ho acceptant una esmena que, a la pràctica, allarga el funcionament de les nuclears, ja que n'elimina la referència explícita dels 40 anys, i a la qual també s'ha unit el PP.

El govern espanyol intentava dissimular ahir aquest gir radical insistint que la primera paraula sobre quan acaba la vida útil d'una central la té el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) i que després és l'executiu el que decideix. Així s'expressava el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, unint-se a les veus que negaven en rodó la rectificació. Fins i tot ho va fer Zapatero responent preguntes de la premsa als passadissos del Congrés.

A partir d'aquesta decisió, un dels principals cavalls de batalla serà el futur de la central nuclear de Garoña (Burgos), després que l'executiu de Zapatero ja ha decidit que tancarà el 2013, després que aquest any compleixi els 40. Segons la interpretació del portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, sobre l'esmena aprovada ahir, la decisió de tancar Garoña pot ser reversible, mentre que el portaveu del PNB, Josu Erkoreka, discrepava del català i assegurava que el cas de Garoña ha quedat “expressament exclòs” de l'acord tancat amb els socialistes.

La llei d'economia sostenible, doncs, va concloure el seu tràmit agònic pel Congrés i pel Senat amb una votació definitiva que evidenciava la disparitat de suports en els seus continguts. Cap grup, de fet, se'n sentia satisfet del tot. Els principals detractors, especialment en matèria nuclear, van ser ERC, ICV, IU, BNG i NaBai.

Informes del CSN

Mentrestant, la comissió directiva de l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC) va expressar ahir el seu suport a l'eliminació del límit de vida de 40 anys de les centrals nuclears. L'AMAC va recordar ahir que el juny del 2009 ja havia aprovat una declaració en què deia que la continuïtat de les centrals no s'ha de basar en un calendari previ uniforme sinó en els informes tècnics del Consell de Seguretat Nuclear (CSN). “Si l'informe del CSN conclou que una central nuclear pot seguir operant amb tota seguretat, se n'ha de prorrogar la llicència”.

LA DATA

2013
és l'any
que està previst el tancament de Garoña després que el 2011 complexi els anys fixats de funcionament
40
anys
són els que s'havia imposat Zapatero per tal de limitar la vida útil de les centrals nuclears espanyoles


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Presenten al·legacions a la modificació del PGOU del Campus de Salut

GIRONA
SOCIETAT

L’Ajuntament de Manresa condemna l’agressió transfòbica a l’estadi del Congost

Manresa
Cultura

Mor Josep Falguera, fundador de la companyia tèxtil Grup Falguera

HABITATGE

Un jutge reconeix el dret a compra de 168 pisos de lloguer assequible propietat d’Inmo Criteria

l’hospitalet de llobregat
TRANSPORTS

L’EMT introdueix el pagament amb targeta i mòbil als busos

Tarragona
SOCIETAT

CCOO alerta que les condicions empitjoren al transport per carretera

Barcelona
medi ambient

184 milions per al manteniment del clavegueram a Barcelona en els propers 8 anys

Barcelona
societat

Denunciats per navegar amb moto aquàtica dins dels Aiguamolls

sant pere pescador
successos

El vianant atropellat per un bus a Girona, a la UCI en estat greu

girona