l'entrevista
“No espero res, però vull fer realitat un somni”
Què pretenen fer des de l'Ecoxarxa Penedès?
Volem impulsar un canvi social amb la promoció dels productes ecològics. És la primera vegada que m'involucro en un projecte social, però estic molt conscienciat. Vaig viure a pagès –a Avinyonet del Penedès– i crec que hi ha motius per impulsar el consum de productes ecològics.
Què n'espera?
No res.
I, doncs, per què ho fa?
Perquè crec que ara tenim una gran oportunitat per fer realitat un somni.
Què volen canviar?
No és un canvi fàcil. Volem crear nous camins, noves vies per desenvolupar un nou model social que pugui donar resposta a aquells que no se senten còmodes en un sistema fonamentalment capitalista i consumista.
I com ho faran això, mitjançant relacions directes o a través d'internet?
Creiem molt en les relacions humanes i directes, però seran les persones que es vulguin adherir a l'Ecoxarxa qui dirà com volen establir aquestes relacions. Sabem que hi ha moltes persones que creuen en aquest canvi i també sabem que el canvi és personal.
Com arribaran a tothom?
Volem arribar a persones, famílies i escoles, perquè a partir dels canvis personals puguem arribar a fer realitat un projecte global. No només es tracta de promoure el consum de productes ecològics, sinó que també és una manera d'entendre el món, és la consciència per la conservació del medi ambient o l'ús d'energies renovables.
Com s'arriba a aquesta consciència? Consumeixes productes ecològics i t'adones de la necessitat de conservar el medi ambient, o com que vols conservar el medi ambient canvies als productes ecològics?
Normalment és la segona opció. La consciència personal et porta a diferents determinacions.
En el mercat de productes ecològics hi ha moltes coses. El consumidor sap què ha de comprar i què, no?
La lògica ens fa pensar que els productes que s'han de promoure han de ser ecològics, locals i de temporada.
I aquesta oferta existeix?
Cada vegada és més fàcil trobar aquests productes. Al Penedès hi ha molts productors...
I on és la producció que fan?
El 80% se'n va a Barcelona.
Sí? I per què?
Ho hauríem de preguntar al productor, però nosaltres proposem una fórmula perquè bona part d'aquesta producció quedi al Penedès. Els requisits de la producció ecològica –no fan servir productes químics i han de cuidar més el procés, i la producció total és més baixa– obliguen el productor a vendre el producte més car i això afegit als intermediaris que es queden entre un 20% i un 30% del cost, fa que la producció ecològica no estigui a l'abast de moltes butxaques.
Creieu que el projecte pot agafar força al Penedès?
Crec que l'atracció per aquest projecte creixerà de forma exponencial. Cada dia hi ha més consumidors de productes ecològics i les famílies ho demanen als menjadors de les escoles.
Enllaços relacionats
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 17-02-2011, Pàgina 19
- El Punt. Barcelona 17-02-2011, Pàgina 19
- El Punt. Camp de Tarragona 17-02-2011, Pàgina 19
- El Punt. Comarques Gironines 17-02-2011, Pàgina 25
- El Punt. Penedès 17-02-2011, Pàgina 19
- El Punt. Maresme 17-02-2011, Pàgina 19
- El Punt. Vallès Occidental 17-02-2011, Pàgina 19