El congrés de mòbils es fixa en la tecnologia catalana
Un total de 35 empreses donen a conèixer projectes capdavanters en àmbits tan diversos com la gestió d'informació o la reconstrucció en 3D
Algunes aplicacions també viatjaran a Silicon Valley
Un article en una prestigiosa revista tecnològica va posar l'empresa catalana Fiabee en l'òrbita de Google. Ara, el servei de gestió d'informació –que rep el mateix nom que la companyia– és una de les 80 aplicacions recomanades a Google Chrome que en dos mesos té prop de 10.000 usuaris.
Fiabee és una de les 35 firmes catalanes presents al Mobile World Congress (MWC) –moltes d'elles guiades per l'agència pública Acció– i no és l'única que desperta l'interès d'inversors estrangers i de Silicon Valley, l'epicentre de l'alta tecnologia. Fins a Califòrnia, viatjarà l'empresa Oonair que ha desenvolupat una aplicació que permet compartir vídeos entre els dispositius mòbils d'empresa i que ja utilitzen Zara i Gas Natural.
“Catalunya està desenvolupant una tecnologia molt puntera que no té res a envejar a la de Silicon Valley”, explica Oriol Herrera, gerent de Visual Engineering. Aquesta empresa exhibeix al MWC una aplicació –disponible en un mes de manera gratuïta a l'Apple Store– que permet crear imatges en 3D a partir de fotografies. Una tecnologia que pretenen exportar als Estats Units.
Herrera assegura que a Silicon Valley s'ha de lluitar contra els estereotips de “la migdiada”. No obstant això, també subratlla que hi ha molt a fer a Catalunya: “Tenim moltes empreses de garatge, com els inicis de Google, que no poden fer el salt per falta d'inversió privada”.
Targeter ple
Diana Moret, directora de màrqueting de Zyncro, rep una targeta d'un possible inversor brasiler. “És un no parar”, reconeix. Aquesta firma aplica el funcionament de les xarxes socials a l'empresa. La solució que presenten al MWC, que ja té 100.000 usuaris a tot el món, permet assignar tasques als empleats, fer el seguiment de la feina, compartir documents i fomentar la relació entre els treballadors a través de diferents fòrums. “Enfoca el model de Facebook a la productivitat”, descriu Moret.
Una altra aplicació que està cridant l'atenció al MWC és Itinerarium, que proposa plans d'oci, entre els quals hi ha el de sis persones conegudes, com l'expresident Pasqual Maragall. “És una guia d'oci personalitzada que una vegada arribes al lloc recomanat et dóna informació extra, com el plat que l'autor et suggereix demanar en un restaurant”, expliquen Marc Vives i Mireia Viñals, de l'empresa Itinetours. L'usuari també pot crear un pla d'oci que automàticament comparteix en el perfil de Facebook.
En el camp del cloud computing (la informàtica en núvol), el líder mundial en escriptoris web té seu a Barcelona. Es tracta d'Eyeos que no deixa escapar l'aparador que suposa el MWC. “És el millor per a nosaltres”, destaca el seu president, Paul Woatin. Eyeos ofereix als clients, entre els quals hi ha Orange o IBM, una aplicació que permet tenir totes les aplicacions de forma simple i intuïtiva.
Una etiqueta amb tota la informació d'una peça tèxtil
La futura comunicació entre les marques i els clients passarà per l'etiqueta de la peça i el mòbil. Així ho creu l'empresa Bcn Touch que comercialitza l'aplicació que permet detectar falsificacions.
Una planta que ‘twitteja' al pavelló de Catalunya
Una planta que publica al Twitter si necessita que la reguin. “És el paradigma de l'internet de les coses”, diu Josep Paradells, de la Fundació I2cat. La planta forma part de la prova pilot Smart Cities a Sant Vicenç dels Horts, però aquests dies està al pavelló català del MWC. El projecte optimitza els serveis municipals gràcies a una xarxa de sensors que informa si cal regar uns jardins.
Operacions bancàries més segures gràcies al mòbil
Icar presenta al MWC una aplicació que permetrà als bancs fer operacions més segures gràcies a la tecnologia desenvolupada per aquesta firma catalana que, a través del mòbil, registra un document d'identitat. L'aplicació també serveix als hotels: “En la reserva en línia, el client enviarà una fotografia autentificada del DNI, es farà la fitxa i, per tant, el check in”, explica Xavier Codó, d'Icar.