Campredó i Bítem ja són EMD i podran votar el seu alcalde
Els convergents Joan Sanahuja i Josep Cugat ocupen la presidència de la gestora que governarà els dos pobles fins a les eleccions del maig
Tortosa ha fet un pas més en la vertebració del municipi
Tortosa va triplicar ahir, en una jornada maratoniana, el nombre de les seues entitats municipals descentralitzades (EMD). Setze anys després de la constitució de l'EMD de Jesús, els pobles de Campredó i de Bítem es van constituir també en EMD, tot culminant un procés que es va iniciar el gener del 2008, amb la creació de les respectives comissions mixtes. Les noves EMD de Campredó i de Bítem permetran que els dos pobles tinguen més poder de decisió, i també més recursos. En el cas de Campredó, a més, el poble ha pogut girar full pel que fa al llarg i dificultós procés segregacionista, que havia esgotat totes les seues vies legals. La lluita per esdevenir municipi va dividir el poble durant dècades, però l'assoliment de l'EMD servirà per tancar les ferides del passat i per il·lusionar els veïns en un projecte comú.
El fins ara alcalde pedani de Campredó, el convergent Joan Sanahuja, va prendre possessió de la presidència de la junta gestora de l'EMD ahir al migdia, en el marc d'un acte solemne i molt emotiu, que va deixar menut el casal Francesc Llop. La constitució de l'EMD va estar presidida per la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, en la seua primera visita al municipi. Per la seua banda, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va destacar que la creació de l'EMD de Campredó és una “fita històrica”, que ha estat possible gràcies al consens i la unanimitat de tots els grups polítics de l'Ajuntament, així com dels membres de l'antic consell assessor i de la comissió mixta. Així, Bel va recordar que la constitució de les EMD de Campredó i Bítem era un dels compromisos del govern de CiU i ERC per a l'actual mandat. A més, també va assenyalar que, tot i que no era obligatori, el govern municipal va decidir convocar referèndums per ratificar la creació de les dues EMD. En el cas de Campredó, la consulta es va fer el 8 de novembre del 2009, amb una participació del 54% i un suport del 90,5% dels vots. I només una setmana després, el 15 de novembre del 2009, Bítem també va donar un “sí” rotund a l'EMD, amb una participació del 55,2% i més d'un 92,6% de vots afirmatius.
“A Tortosa iniciem un procés amb èxit, que configura un model de municipi singular basat en la descentralització; al llarg del temps, no dic com ni quan, es podrà exportar a altres llocs del país”, va manifestar Bel. L'alcalde va reiterar que els diversos pobles del municipi trobaran millor “el seu encaix”, i que Tortosa tindrà el mèrit de tenir tres EMD de més de mil habitants. En aquest sentit, Bel va destacar la trajectòria “plena d'èxits” de l'EMD de Jesús, i va posar-la d'exemple per animar els veïns de Campredó i els de Bítem a implicar-se en els projectes. “L'èxit de l'EMD serà l'èxit del poble; segur que arribaran més recursos pel fet de ser EMD, però perquè arriben els èxits caldrà la complicitat de tothom”, va insistir. A banda, Bel va anunciar que altres pobles del municipi podran adoptar properament la fórmula de l'EMD, per poder assolir més autonomia. En aquest sentit, el següent poble a constituir-se en EMD seria els Reguers, però durant el proper mandat, ja que difícilment s'optarà per aquesta fórmula en el cas de Vinallop.
Dret a decidir
Amb motiu de les eleccions municipals del 22 de maig, els veïns de Campredó i de Bítem votaran amb dues urnes. En la primera, dipositaran la seua papereta per elegir el president de l'EMD, mentre que amb la segona podran votar l'alcalde de Tortosa. Sanahuja serà el candidat de CiU a Campredó, i el president de la junta gestora de Bítem, Josep Cugat, també serà el candidat de la federació al seu poble. Quant al PSC, el candidat a Campredó serà l'actual portaveu a l'EMD, Manel Àlvarez, mentre que la candidata socialista a Bítem serà la portaveu del grup a l'EMD, Teresa Castellà.
Durant la presa de possessió, Sanahuja va dir que el procés per aconseguir l'EMD de Campredó “no ha estat gens fàcil”, i que el poble ha hagut de superar l'època de “divisions internes”. En declaracions a la premsa, Sanahuja va donar per tancat el procés segregacionista, també, perquè la realitat actual no és crear nous municipis, sinó “mancomunar serveis”. Ja a la tarda, i amb un casal de Bítem ple a vessar, Cugat també va prendre possessió del càrrec. Així, Cugat també va afirmar que el futur de Bítem l'han de construir entre tots els veïns, tot sumant “les complicitats de tothom”.