SALUT
En marxa el primer estudi sobre la prevalença de la malaltia celíaca a Catalunya
Calculen que només el 10% del intolerants al gluten estan diagnosticats
A Lleida, unes 4.000 persones desconeixerien tenir la malaltia
Es calcula que 1 de cada 100 persones té la malaltia celíaca al món, però la majoria simplement no ho saben. I això que es ja va descriure en la segona meitat del segle II abans de Crist per un metge grec. La malaltia d'origen genètic que es caracteritza per una intolerància al gluten, una proteïna present al blat, la civada, l'ordi i el sègol. Quan un celíac es menja un entrepà corrent, el gluten provoca una lesió als intestins que incapacita l'absorció dels nutrients indispensables per al cos. La malaltia no té cura, almenys de moment, però la qualitat de vida dels afectats millora considerablement si se segueix una dieta sense gluten.
Malgrat ser un greu problema de salut, no s'ha fet mai un estudi sobre la quantitat de celíacs en la població general. L'Associació Celíacs de Catalunya, amb 10.000 socis, està portant-ho ara a terme. “És una feina que hauria de fer l'administració, però arriba on pot i per això nosaltres hem pres la iniciativa”, explica la presidenta Matilde Torralba. L'enquesta poblacional es fa mitjançant unes tires reactives a una gota de sang. “Cal aclarir que no és un diagnòstic, que sempre ha de fer el gastroenteròleg, però sí un indicador previ. Com un test d'embaràs de farmàcia”. L'objectiu és “aconseguir dades” sobre la prevalença de la malaltia.
S'ha fet una crida a la població general perquè hi participi. La setmana passada, un estand de l'entitat es va situar a les Borges Blanques. La resposta va ser tot un èxit: “Es van fer cues de fins a 20 persones i vam exhaurir les tires una hora abans del previst, alguns no van poder fer el test”, explica el delegat de l'associació a Lleida, Elies Bosch. L'interès ciutadà ha quedat palès, ja que van venir persones de Tàrrega, Lleida, Mollerussa i fins i tot Fraga per fer-se la prova. Finalment, es van realitzar 100 test en tres hores.
La mateixa experiència ja s'ha portat a terme a Ripoll, Manresa i Igualada. El proper 12 de març tocarà a Vilafranca del Penedès i, posteriorment, a Tarragona. El treball de camp s'acabarà a l'abril i els resultats, que oferiran un mapa complert de la malaltia a Catalunya, es faran públics.