Recerca per permetre destriar el gra de la palla
El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya fa anys que treballa per promocionar la implantació del conreu de la tòfona negra. Ara acaba de rebre un ajut del Ministeri de Medi Rural per millorar les tècniques d'identificació del bolet i els sistemes de certificació de qualitat. És un projecte de recerca pilot anomenat Promoturf. L'objectiu final és potenciar la tòfona i promoure'n la producció al medi rural com a font d'ingressos destacable.
Actualment, “al mercat es troba tòfona provinent de molts països i sols tens l'olfacte per identificar-la”, explica Montse Garcia, adjunta a la direcció general del centre. Als preus que es cotitza, és important saber què compres “tant pel consumidor com el comercialitzador local i també el productor, de cara a evitar la possible contaminació de les plantacions” amb planters d'altres espècies.
El centre portarà a terme l'anàlisi genètica de la tòfona negra. “Es tracta d'identificar-la, sabent-ne els marcadors bioquímics i genètics”. En paral·lel, es pretén fabricar un giny electrònic que permeti als comercialitzadors i productors identificar el producte, més enllà dels mètodes tradicionals de vista i olfacte. Ja s'està treballant en el seu disseny. Es preveu que estigui acabat enguany, perquè el centre tecnològic en fa tres que dedica tasca de camp a assajos.