societat
Malgrat adquireix el llegat del descobridor del salt d'aigua més gran del món
Es tanquen tres anys de llargues i complexes negociacions per conservar en el municipi l'important documentació de l'explorador local Fèlix Cardona
El llegat de l'explorador i descobridor malgratenc Fèlix Cardona es quedarà finalment en el municipi que el va veure néixer l'any 1903. Ahir, l'alcaldessa Conxita Campoy (PSC) signava el conveni amb els descendents d'un dels personatges amb més carisma de la població, després de prop de tres anys de llargues i complicades negociacions. Al final, el consistori pagarà 300.000 euros –a través d'una subvenció de la Diputació– per un extens llegat que inclou centenars de documents, llibres, plànols, imatges i objectes indígenes fruit de les seves expedicions a la selva veneçolana. “Ara toca fer una feina precisa de recuperació, digitalització i inventariat dels documents i objectes, perquè la ciutadania pugui conèixer a fons el personatge i allò que ha significat”, apunta l'alcaldessa que no amaga la seva satisfacció per haver enllestit un procés de quasi tres anys que la va dur fins a Veneçuela per conèixer de primera mà la vàlua del material.
Cardona va ser un home avançat al seu temps i amb una ànsia d'aventura que a principis del segle XX el portaria a Veneçuela on amb la companyia d'un geòleg anglès, anomenat Doyle i un altre malgratenc que vivia al país de Sud Amèrica, Joan Mundó, es va dedicar a explorar professionalment noves terres. Del 1938 al 1946 va ser cap d'exploracions de l'Oficina de Fronteres del Ministeri de Relacions Exteriors i va recórrer la desconeguda divisòria d'aigües entre l'Orinoco i l'Amazones. Posteriorment va treballar per al Ministeri d'Agricultura i per al Ministeri de l'Ambient i Recursos Naturals on va aportar molta informació i cartografia sobre territoris i tribus fins llavors no explorats. A Cardona també se'l vincula –hi ha diferències quant a això– al descobriment del salt d'aigua més gran del món: el Salt de l'Àngel, al massís d'Auyantepuy.
LA XIFRA
Una biografia pendent de ser publicada
Des de fa anys la figura de Fèlix Cardona ha estat motiu d'estudi. El 2004 la població li va retre homenatge amb motiu del centenari del seu naixement en una de les conferències del cicle Matinals d'Història. L'any 2007, la vuitena beca d'investigació Vila de Malgrat va premiar el treball d'Eugeni Casanova, perquè aprofundís en el personatge i en fes una biografia que està pendent de ser publicada.