Societat

Hi ha 151 menors en situació de risc en centres tutelats

Els dotze centres residencials d'acció educativa (CRAE) de la demarcació disposen de 156 places

Acullen temporalment un nen o un adolescent que ha estat separat de la família biològica

A les comarques gironines hi ha actualment 698 infants i adolescents tutelats per la Generalitat i 151 viuen en CRAE. Els CRAE són centres d'acolliment temporal que es fan càrrec de la guarda i educació d'infants i joves fins als 18 anys. Els usuaris d'aquests centres són nens i adolescents que han estat separats dels pares biològics per diferents motius. Les situacions que porten la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA) a prendre aquesta mesura són, principalment, comportaments negligents o abusius dels progenitors, ja sigui en forma de maltractaments, prostitució o mendicitat.

Una mesura extrema

Anna Suñer, gerent de la Fundació Resilis, entitat que gestiona el CRAE de Sant Narcís, a Girona, el de Salt i el de Sils, assegura que quan l'administració pren la decisió de separar el menor del seus pares “és perquè a casa la situació és insostenible”. I remarca la temporalitat d'aquesta mesura, que si bé legalment és d'un any, generalment s'allarga. De fet, el primer que es fa quan un infant entra en un centre d'aquestes característiques és elaborar un pla de treball que té com a objectiu que l'usuari retorni, com a primera opció, amb la família biològica un cop aquesta estigui en condicions de tenir cura del nen i, com a segona opció, anar a una família d'acollida. A partir dels 16 anys, es promouen processos perquè els joves assoleixin la majoria d'edat amb autonomia, tant si els vincles amb els progenitors es mantenen com si s'han trencat. Quan un menor entra en un CRAE, la Generalitat comença també un treball amb els pares perquè puguin recuperar la tutela del seu fill, la situació òptima per a totes dues parts.

Acompanyats i tutorats per educadors socials, els usuaris dels CRAE duen una vida com més normalitzada millor: van a l'escola o a l'institut, participen en les activitats extraescolars, passen els caps de setmana amb les seves famílies o amb famílies col·laboradores, treballen, si és el cas, i surten de nit amb els amics havent pactat l'horari de tornada. Les hores de tornada, però, no sempre es compleixen i es tenen lloc casos de joves que aprofiten el permís per sortir de nit o de cap de setmana per intentar escapar-se, una situació que fa anar de bòlit els educadors del CRAE i els responsables de les entitats que els gestionen. “Accedir a un CRAE és entrar en un sistema de protecció, no pas de justícia; els CRAE són centres oberts”, recorda Suñer.

A banda de Resilis, les altres entitats que gestionen CRAE a les comarques gironines són Suara, Oscobe, Argos, AD Associació d'Iniciatives Socials, Filles de la Caritat i Nostra Senyora del Bon Pastor.

LA XIFRA

156
És el nombre de places
de què disposen en total els dotze CRAE que hi ha en funcionament a la demarcació.

LA FRASE

Separar un nen de la família és l'últim recurs, i es fa quan a casa la situació és insostenible
Anna Suñer
gerent de la fundació resilis

Trasllat dels adolescents de Salt

A la demarcació de Girona hi ha dotze CRAE, vuit dels quals estan situats al Gironès, i més concretament a Girona (6), Sant Gregori i Salt. A l'Alt Empordà (Figueres), el Baix Empordà (Sant Feliu de Guíxols), la Selva (Sils) i a la Garrotxa (Olot) n'hi ha un a cada lloc. Si bé la major part dels CRAE tenen entre deu i dotze places, el de Figueres en té 16 i el de Salt, 24. Les 24 places estan distribuïdes en els tres pisos d'un únic edifici situat a la zona del centre de la vila de Salt, entre el barri vell i el barri del Veïnat. Tot i que disposen d'un total de 24 places, funciona en equips de vuit persones. Arran dels aldarulls que va haver-hi al gener a Salt, i que van acabar amb la mort d'un jove delinqüent que residia al CRAE de Salt, s'està estudiant el trasllat dels adolescents d'aquest centre a un altre situat en un entorn rural. Suñer va indicar que s'està mirant de dur a terme aquest procés de manera que sigui com menys traumàtic millor per als joves. De fet, si els CRAE estan en entorns urbans és per afavorir-ne la inserció social i evitar el desarrelament amb la família. De moment, una jove ha deixat el centre per edat i assoliment d'autonomia i un discapacitat està a punt de sortir-ne per anar a un servei més adequat a les seves necessitats.

Més serveis per als infants i adolescents

N.A

Hi ha dues tipologies de CRAE: els anomenats maternals, acullen infants de 0 a 12 anys, i els que acullen nens i joves d'entre 3 i 18 anys. Abans d'entrar a un CRAE, i en un cas urgent, els nens són traslladats de forma provisional a un centre d'acollida, on es fa un diagnòstic de la situació de risc i on es fa la proposta de la mesura més convenient. També hi ha els centres oberts, serveis diürns que donen suport als menors fora de l'horari escolar. Els CREI són centres residencials especialment pensats per a joves amb trastorns de conducta i després hi ha els pisos assistits per a majors de 16 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.