Escapades

Els escenaris de la Guerra Civil

Les Rutes de Salamina recorren les principals escenes del conflicte bèl·lic, entre el Collell i Palol de Revardit, al Pla de l'Estany

La Guerra Civil espanyola està tocant a la seva fi, i el perill de les tropes nacionals plana sobre Catalunya. Les tropes republicanes es retiren cap a la frontera francesa, camí de l'exili, i per resguardar la seva fugida arrasen ponts i vies de comunicació. Sánchez Mazas, principal fundador i ideòleg de la Falange, potser un dels responsables directes del conflicte fratricida, està pres al santuari del Collell, i aconsegueix escapar d'un afusellament col·lectiu.

Quan surten a capturar-lo, un milicià anònim el troba, l'encanona i li perdona la vida. La sort permet a Sànchez Mazas viure amagat entre els boscos de Cornellà del Terri i Palol de Revardit, protegit per un grup de pagesos de la regió, a qui ajudarà un cop acabada la guerra.

Aquest és el context i el nucli central de la novel·la de Javier Cercas Soldados de Salamina, que va donar lloc posteriorment a la pel·lícula amb el mateix títol dirigida per David Trueba i inspiradora de les rutes creades pel Consell Comarcal del Pla de l'Estany que recorren els principals escenaris de la rereguarda de la Guerra Civil entre el santuari del Collell i Palol de Revardit, a la comarca del Pla de l'Estany.

Les Rutes de Salamina, per tant, pretenen fer una reflexió sobre la Guerra Civil espanyola i resseguir els fets històrics de la novel·la de Javier Cercas, a més de descobrir el patrimoni natural i cultural de la comarca del Pla de l'Estany.

Aproximació a l'inici de la ruta

Per acostar-nos, en cotxe, a l'inici de la ruta que ens permetrà descobrir un important refugi d'amagats durant la Guerra Civil cal agafar la carretera GI-524 en direcció a Sant Miquel de Campmajor i Santa Pau. En arribar a Sant Martí de Campmajor, a l'encreuament que ens porta a la dreta cap a Sant Miquel, cal girar a l'esquerra i continuar en direcció a Falgons per la GIV-5246. Abans d'arribar a Falgons trobarem una pista forestal a l'esquerra que indica can Gifre: davant de la finca es pot aparcar el cotxe. La ruta comença davant mateix de can Gifre, on hi ha la senyalització que cal seguir.

El refugi dels emboscats

A can Gifre comença la ruta a peu, que s'enfila cap a la roca dels Capellans resseguint la zona ombrívola i boscosa del bac de Golany, que té en el puig Sesarques, de 878 metres d'altitud, la zona més alta, fins al Prat de Sant Nicolau.

La roca dels Capellans és el recurs que dóna sentit a la realització d'aquest recorregut; es tracta d'una balma amb una gran pedra que serveix d'abric situada en l'espessor del bosc, sota dels barrancs de Golany. Va servir d'amagatall per a desertors d'ambdós bàndols, juntament amb la cabana de carboners que van situar just davant de la cova per donar aixopluc a tots els refugiats que ho necessitaven.

En les diferents etapes, entre el 1936 i 1939, van arribar-hi a conviure 21 persones, entre capellans i civils, que, per diversos motius, fugien de les persecucions del conflicte bèl·lic. Famílies de Sant Miquel i Falgons van ser les que van proporcionar aliments als fugitius.

Passada la roca de la balma o la roca dels Capellans, en un itinerari de relleu abrupte i recòndit i de difícil accés, la ruta arriba al pla de Sant Nicolau, on l'itinerari es torna més senzill, i volta part de la vall de Campmajor fins a tornar al punt de sortida, entre bonics paisatges i camins.

Les altres Rutes de Salamina

A banda d'El refugi dels emboscats, actualment de Rutes de Salamina n'hi ha dues més: Els amics del bosc, un itinerari familiar que permet descobrir els escenaris per on va discórrer la fugida de Sánchez Mazas i on es va rodar part de la pel·lícula dirigida per David Trueba, i El santuari del Collell, presó de guerra, un itinerari circular que ressegueix el curs del riu Ser i permet descobrir el que va ser una important presó republicana.

Dins les instal·lacions del seminari del Collell hi van estar reclosos destacats personatges de la dreta i la Falange, entre els quals hi havia Rafael Sánchez Mazas que, quan anava a ser afusellat, va fugir entre els boscos d'alzines que envolten el recinte.

PER ARRIBAR-HI

Lloc de sortida: Can Gifre, a Sant Miquel de Campmajor
Dificultat: Mitjana-alta
Distància: 10.000 metres
Durada: 3,30 hores aprox.
Tipus de ruta: Circular
Desnivell: 365 metres
Senyalització: Pals de senyalització i plaques verdes específiques.
Consell Comarcal del Pla de l'Estany. Catalunya, 48. Can Puig de la Bellacasa. Banyoles. Tel. 972 57 35 50 [email protected] www.plaestany.cat
Ajuntament de Sant Miquel de Campmajor. Escoles, s/n Tel. 972 57 46 26 www.santmiqueldecampmajor.cat
Masia-Museu del Mas Borrell. Afores, s/n. Palol de Revardit. Tel. 972 59 44 48 (Ajuntament) Horari: dissabtes, de 10.00 h a 12.00 h i de 16.00 h a 19.00 h. Diumenges, des de les 10.00 fins a les 13.00 h.

El Mas Borrell

ARIADNA VENTURA

Quan Sánchez Mazas va arribar cansat i famolenc a la zona de Palol de Revardit, en la seva fugida, va anar a parar al mas Borrell, on la família de Maria Ferré li va donar menjar i li va suggerir un amagatall. Ara al mas Borrell s'ha recreat l'estil d'una masia catalana de l'època i hi ha una interessant mostra de fotos dels episodis bèl·lics i del rodatge del film.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.