Societat

La contra

Altres alternatives d'economia

Aquest diumenge el Mercat d'Intercanvi de Passanant i Belltall farà entrar en circulació la moneda social, una alternativa d'economia que posa en valor els productes de proximitat

Cada primer diumenge de primavera, el municipi de Passanant i Belltall (Conca de Barberà) organitza el tradicional mercat d'intercanvi, que enguany, coincidint amb la cinquena edició –aquest diumenge–, se celebrarà sota el lema “Fem un pas endavant. Sents que tu també els vols fer?”

L'objectiu “és donar a conèixer una forma alternativa d'economia i de relacions socials que ja està funcionat a altres indrets de Catalunya, com és fent entrar en circulació la moneda social ECO”, assenyala la impulsora, Olga Pont, membre de l'equip de festes de l'Ajuntament de Passanant i Belltall. En aquest sentit, considera que “la incorporació de la moneda social en aquest tipus de mercats i fires és necessària, perquè reforça els productes d'intercanvi local, obre un espai a petits productors per donar-se a conèixer i afavoreix la creativitat i l'artesania”.

La plaça Major del municipi obrirà les portes, de deu del matí a sis de la tarda, als visitants i a tots aquells que vulguin participar-hi activament, muntant una paradeta amb objectes de casa que no es fan servir, productes de l'hort, conserves casolanes i oferint serveis diversos, des de tallar els cabells, classes de shiashu, música, etc. Alhora, es convida els paradistes que formen part de les ecoxarxes catalanes, oferint-los la possibilitat de mostrar i intercanviar els seus productes ecoconscients, fent partícips tant productors, prosumidors i consumidors ecològics d'una iniciativa que compta amb el suport de l'Ecoxarxa de Tarragona i la Cooperativa Integral Catalana.

El mercat d'intercanvi de Passanant i Belltall comptarà amb dues modalitats d'intercanvi; l'intercanvi directe de producte per producte, com s'ha vingut fent en darreres edicions i l'intercanvi amb ecofires, que gestionarà des de les taules de canvi l'Ecoxarxa de Tarragona, essent aquest el primer mercat a la demarcació que es fa íntegrament amb moneda social. Les ecofires –una ecofira equival a 1 euro– és una moneda especial amb valor de canvi només per a aquest mercat d'intercanvi, que es poden convertir amb ecos en paper o ecos virtuals. Si no es gasten totes les ecofires guanyades intercanviant-les a les parades de la fira, és necessari tenir obert un compte al CES –sistema d'intercanvi virtual que registra i gestiona tots les intercanvis entre els seus membres– per poder convertir-les en euros (75%) i en ecos el 25%, per la qual cosa els membres de les ecoxarxes seran a la vela informativa que s'habilitarà al mercat, per tal d'aprofundir en el funcionament de la moneda social, i també es duran a terme diverses xerrades a càrrec d'Enric Duran, coordinador de la Cooperativa Integral Catalana, i de Jordi Flores, coordinador de la Ecoxarxa de Tarragona, en què introduirà els assistents en aspectes diversos com: Per què apareix una moneda social, implicacions socials, econòmiques, polítiques, ecològiques; L'intercanvi. La pràctica de la moneda social.

La jornada d'intercanvi de diumenge inclourà altres activitats paral·leles, com ara jocs nòmades amb la Companyia Quisapquè, un dinar vegetarià i un taller de collarets de paper reciclat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.