salut
Ruiz garanteix que Salut no reduirà les prestacions
El departament intenta calmar el personal dels centres sanitaris i insisteix que les mesures de xoc es preveu que durin un any
Proposa renunciar a ingressos i recuperar-los més endavant
Missatges de calma van sortir ahir del Departament de Salut per afrontar la preocupació de ciutadans i professionals del sector pels efectes de la retallada. En resposta als anuncis de tancament de serveis i reducció de personal fets públics per alguns hospitals, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va garantir que “cap ciutadà serà privat de cap prestació” i va considerar “especulacions” moltes de les informacions que han sortit a la llum sobre la retallada als centres sanitaris. Ruiz va recordar que el Servei Català de la Salut (Catsalut) és el que té l'última paraula a l'hora de decidir quines mesures d'ajust s'acabaran aplicant a cada centre. “Quan tinguem aquestes mesures, les comunicarem”, va dir. I això no serà almenys fins d'aquí a dues o tres setmanes.
“Les especulacions no fan bé a ningú”, va dir el conseller, que va insistir que, ara per ara, no hi ha res decidit i, per tant, no hi ha raons per “generar intranquil·litat entre el personal interí” o per avançar “col·lapses” a determinats serveis. També es va referir al tancament de sales d'operacions en horari de tarda. “Mentre s'operi el que s'ha d'operar no importa com es faci, sinó que es faci”, va afirmar. Ruiz va admetre, però, que les mesures de contenció faran augmentar les llistes d'espera en aquells casos en què els pacients “puguin esperar”.
Les paraules del conseller ja havien estat precedides per un altre intent de calmar els ànims per part del secretari de coordinació i estratègia del departament, Francesc Sancho, que hores abans havia afirmat que els plans de xoc per reduir la despesa sanitària s'emmarquen “en un escenari absolutament temporal”. Sancho es va adreçar als professionals i va plantejar que si qualsevol mesura suposés una disminució d'ingressos, serien recuperables passat un temps.
La proposta de Sancho contrasta amb la realitat que, segons denuncien els representants sindicals, ja s'està vivint o, com a mínim, anunciant en molts centres sanitaris. La majoria dels gerents encara no han comunicat a les plantilles les mesures concretes que han inclòs en els seus plans de xoc, però en molts hospitals i centres d'atenció primària ja s'ha començat a prescindir de personal eventual i a reduir activitat. Segons els sindicats, a l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona hi ha personal eventual que no anirà a treballar a partir de demà, mentre que al Josep Trueta de Girona, s'ha reduït en un 25% la jornada de personal administratiu, i a Bellvitge els contractes que abans eren semestrals ara són mensuals. I les previsions a curt termini són encara més pessimistes: al Verge de la Cinta de Tortosa, per exemple, calculen que es perdran 130 llocs de treball (entre sanitaris i no sanitaris) que ara estan ocupats per personal eventual. Al Joan XXIII de Tarragona, la direcció ja va anunciar que el 15% de l'estalvi previst recaurà en reducció de personal.
Atès aquest degoteig de xifres, l'exconsellera Marina Geli no es va estar de rebatre els arguments de Ruiz. Segons Geli, si es vol reduir la despesa sanitària en un 10% (1.000 milions), no n'hi haurà prou amb plans de contenció. “Caldrà treure prestacions o deixar de fer coses”, va afirmar Geli, segons la qual les mesures implicaran fer “un expedient de regulació d'ocupació” en el sector sanitari públic.