Societat

La contra

“Trilogia gastronòmica”

Els responsables de divuit restaurants del Camp van rebre ahir, a Cambrils, l'acreditació AMED, que s'atorga als establiments que promocionen la dieta mediterrània

Menjar “bé i sa” fora de casa. Aquest és el lema que s'amaga darrere la sigla d'AMED, que és la que tenen penjada a fora els establiments que promocionen l'alimentació mediterrània, reconeguda científicament com una de les més saludables del món. L'oferta gastronòmica que se serveix en aquests restaurants garanteix l'oferta de plats on els protagonistes són les verdures, les hortalisses i els llegums; la presència de l'oli d'oliva i d'alguns productes integrals a la taula; segons a base de peixos i carns magres; un assortiment de fruita fresca i seca en la carta de postres; làctics de baix contingut en greix; la possibilitat que al client se li serveixi el vi per copes o en unitats individuals, i la difusió sobre les opcions de lleure actiu que hi hagi a la zona. Aquesta valuosa herència cultural, que combina de manera equilibrada el menjar i que no és incompatible amb el plaer del paladar, s'aplica en un important nombre d'establiments d'arreu del país, que preparen aquest assortiment per un preu que va en la línia dels habituals del local. La seva llista, a més, es va ampliar ahir, quan es va atorgar l'acreditació AMED als responsables de 14 restaurants del Camp de Tarragona i de 4 menjadors cafeteria de la Xarxa Santa Tecla, en un acte que es va celebrar al centre ocupacional de Cambrils. En concret, van rebre aquest segell Cal Siscu, Mar de Tierras, El Pósito, El Rincón de Diego, Fonda El Camí, Portus, Fonda Montserrat i Komm, tots ells de Cambrils; Frescco, de Tarragona; Medas, de l'aeroport de Reus; la Masia del Pla, del Pla de Santa Maria; Cal Jordi, de Montblanc; El Rebost i Cervelló, de Valls; els menjadors laborals del Complex Llevant i de l'hospital Sant Pau i Santa Tecla, i el menjador i la cafeteria de l'hospital del Vendrell.

AMED és una iniciativa liderada per la direcció general de Salut Pública del Departament de Salut, que es desenvolupa en col·laboració amb els ajuntaments, els consells comarcals, els gremis de restauració i la Fundació Dieta Mediterrània. Els seus impulsors s'adrecen a tots els establiments, tot i que sobretot pretenen aconseguir la complicitat dels que ofereixen menú, ja que quasi un 37% de la població adulta de Catalunya menja fora de casa entre un i tres cops a la setmana. Lligat a això, el director del Servei Regional de l'Agència de Protecció de la Salut al Camp de Tarragona, Joan Guix, va manifestar que al territori “no ho tenim gaire difícil per menjar bé”, ja que “estem en terra de xató, de calçots i d'avellanes”. A aquesta consideració, l'alcalde, Robert Benaiges, hi va afegir que Cambrils, precisament, “és un municipi excel·lent en matèria de restauració”: “En ocasions, s'han abandonat les nostres pautes per altres vies d'elaboració dels plats que són més ràpides, però que al final s'ha demostrat que comporten més problemes que solucions. El nostre model, basat en la vella trilogia del blat, l'oli i la vinya, és un dels millors, i per això es vol exportar arreu”. I, ja dins del terreny dels consells, el director general de Salut Pública, Antoni Plasència, va advertir als assistents que “la salut s'ha de cuidar com si fos una inversió” i va assenyalar que actualment ja hi ha 170 restaurants que tenen l'acreditació AMED: “La seva difusió es va estenent com una taca d'oli”. Bé, “més ben dit, d'oli d'oliva”, va ironitzar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.