Processó de Passió
Unes 1.500 vestes van participar ahir en la processó de la Passió de Jesús, la més multitudinària de la Setmana Santa tortosina
Al matí s'havia fet la benedicció de Rams a la plaça de la Cinta i la Tamborada
L'acte litúrgic més multitudinari de la Setmana Santa de Tortosa és la processó de la Passió de Jesús, popularment coneguda amb el nom de processó de Diumenge de Rams, on ahir al vespre van desfilar, a més de les 1,500 vestes de totes les confraries, nou bandes de tambors, els Armats de Flix, la Banda de Tambors de Riudoms, i la de Cornetes i Tambors de Reus. Organitzada per la Germandat de Confraries de Setmana Santa, aquesta és la cita més espectacular de totes les celebracions de la setmana que encapçala, i hi tenen un paper clau els onze passos monumentals que recorden diferents moments de la Passió i Mort de Jesús, des del Sant Sopar fins al Davallament de la Creu.
De la mateixa manera que es feia antigament, aquest any cada confraria sortia de l'església on té la seva seu per trobar-se després amb les altres a la plaça de la Cinta, a la catedral. “Seguirem fent la sortida i l'arribada des d'aquest lloc tan emblemàtic”, assegurava el president de l'Agrupació de Confraries, Josep Borrell. A partir d'enguany, després de les processons, deu dels passos es guardaran a l'església de Sant Antoni, on s'ubicarà el Centre d'Interpretació de la Setmana Santa de Tortosa, el qual també servirà de lloc de reunió de les confraries. Aquest espai, reivindicat des de fa 30 anys, unirà més els membres de les germandats i els seus passos, ja que, anteriorment, només es veien durant aquestes processons. La tradició d'aquesta processó va començar l'any 1806, però els passos no apareixerien fins al 1859. Com a excepció, un d'ells, el de Jesús carregat amb la creu, és posterior; data del 1939. La majoria de les escultures són de creació de Ramon Cerveto. Al matí, els passos es van exposar a la plaça de la Cinta, a la porta de l'Olivera de la catedral. Mentrestant, a la plaça dels Dolors, es va fer la celebració de la palma, on un centenar de veïns, entre els quals els protagonistes eren els nens que duien les palmes, van rebre la benedicció del mossèn. “Jo he portat la nena a la palma perquè vegi què és. Tot i que no sóc creient, no vull que li siguin estranyes i desconegudes les tradicions”, afirmava una veïna. Una altra, procedent del Perú, explicava: “Estoy muy contenta de haber participado este año com mi hija en la bendición, ya hace dos años que venimos”. A la mateixa hora es concentraven tots els tambors de les diferents confraries a la plaça de l'Ajuntament, que a la 1 del migdia, i fins a les 2, hi van tocar.