el reportatge
Un passeig amb els Mir
Sant Sadurní d'Anoia crea una ruta teatralitzada per explicar la seva vinculació amb el cava
Una amistat recíproca. No és casualitat que l'Ajuntament hagi escollit un dels personatges de la família Mir per fer de fil conductor de la nova ruta turística. El passat de la família lligat a la lluita de la fil·loxera i els projectes al seu patrimoni la feien la més indicada.
«Som als anys vint. La Febre d'Or i la lluita titànica contra la fil·loxera han quedat enrere. Ara Sant Sadurní viu esperançat gràcies a l'èxit fulgurant de la nova indústria del cava. Es construeixen grans cellers a l'estil modernista i els rics propietaris aixequen noves cases a l'eixample. Us proposem un recorregut pel centre de la vila sota el guiatge molt especial de diferents personatges que us mostraran els indrets relacionats amb la indústria, el món del cava o els llocs de trobada de la menestralia, els rabassaires i els francmaçons.» Aquest és el relat, la carta de presentació, que les 25 persones que es van inscriure a la primera ruta teatralitzada que es va fer el 16 de maig es van trobar just en començar la nova ruta Un viatge als inicis del cava. El guia d'aquest nou itinerari era Raül Mir, un descendent dels anomenats Set Savis de Grècia, els quals van capitanejar la lluita contra la fil·loxera, que tornava a la seva vila nadiua quan Sant Sadurní començava a intuir el gran potencial de la indústria del cava. Al personatge l'acompanyava la senyoreta Esperança. La parella, engalanada de diumenge com a l'època, va acompanyar els turistes en un recorregut que va començar a la Fassina de Can Guineu –on es projecta el Centre d'Interpretació del Cava–, va seguir per la façana de la casa de la família Mir, Can Guineu –on en el futur se situarà el Consell Regulador del Cava–, l'ajuntament, les cases modernistes del carrer Raval, va continuar a l'Ateneu Agrícola, va seguir a les Caves Gramona i va acabar a l'Era de Can Guineu. Era la primera vegada que es feia una ruta semblant i la proposta va agradar tant que molta gent es va quedar sense poder participar-hi. Per això, dissabte de la setmana que ve es tornarà a programar el segon assaig de la nova proposta que ha engegat el Patronat de Turisme abans de la seva estrena oficial el 13 de juny.
La ruta, que es farà cada segon dissabte de mes, té com a objectiu ampliar l'oferta lúdica del municipi i fer més atractiu el passeig pels entorns del municipi. Fins ara Sant Sadurní d'Anoia només disposava de dues rutes fixes: la ruta del modernisme, que permet als visitants veure fins a catorze edificis del centre de la capital del cava, i una ruta per fer amb bicicleta que proposa un itinerari de quatre quilòmetres i mig que comença a Can Ferrer del Mas, el futur centre cívic del municipi, i que passa a tocar de les Caves Codorniu i les Caves Raventós i Blanc.
El Patronat de Turisme aquests dies està aprofitant les fires i trobades que es fan per donar a conèixer l'oferta de rutes del municipi i en especial la nova ruta que ara s'estrena. Els dies 9 i 10 d'aquest mes els responsables del patronat i els dos personatges que fan de guia d'Un viatge als inicis del cava van desplaçar-se a la Fira Modernista de Terrassa. Durant l'estada, en Raül i la senyoreta Esperança van distribuir també material de la Ruta Modernista de Sant Sadurní, de la de Gelida i material divulgatiu editat pel Consorci de Promoció Turística de l'Alt Penedès.