Recuperen la cabra catalana del Montsec
Es tracta d'una raça autòctona que s'havia donat per extingida científicament des del 2005
Una associació ecologista ha adquirit una vintena d'animals per garantir la continuïtat d'aquesta varietat
La cabra catalana del Montsec, que s'havia donat per extingida per la comunitat científica al 2005, encara és present a les comarques de Lleida. Així ho ha confirmat l'associació Slow Food Terres de Lleida després de contactar amb un pastor de Sant Salvador de Toló (Pallars Jussà), que ha conservat un ramat d'aquesta varietat durant anys.
Es tracta d'en Ton Pellisser, que explica que ha mantingut el ramat de la seva família fins a l'actualitat i mai ha barrejat races, de manera que ha aconseguit garantir al cent per cent aquesta varietat de cabra sense saber-ho. En total, en Ton conservava a la seva explotació del Pallars Jussà una quarantena d'exemplars d'aquest animal i Slow Food n'ha adquirit 22 per iniciar un projecte de conservació i reproducció per tal de garantir-ne la seva continuïtat.
A principis d'abril, membres de l'associació i el pastor que ara es farà càrrec d'aquests caps de bestiar es van desplaçar a Sant Salvador de Toló per iniciar el trasllat de les cabres a un estable situat a Vilanova de Meià (Noguera). Tal com explica el membre d'Slow Food, Gerard Batalla, “a partir d'ara comença una fase molt delicada” per tal que els animals s'adaptin a les noves condicions de la granja, ja que fins ara havia estat una cabra bàsicament de pastura.
Superada aquesta fase, està previst iniciar un procés de cria i selecció dels millors exemplars per després estudiar la qualitat de la llet d'aquestes cabres i també les seves aptituds de cara a la gestió forestal.
Slow Food, que es planteja també elaborar formatge amb llet de cabra catalana, posarà en marxa pròximament una campanya per apadrinar aquests animals i finançar el projecte de conservació, tal com es va fer anys enrere amb l'ase català.