Més de 70 cellers del Priorat mostren el seu vi a Falset
expositors ·
Cinquanta-quatre de les marques participants de la DOQ Priorat i de la DO Montsant disposen d'estands a l'entorn del castell on es poden tastar les seves elaboracions
El tiquet inclou una copa i cinc degustacions
Extrapolar el vi de la seva acció cabdal, com és la degustació, amb l'objectiu d'evidenciar que el producte pot ser protagonista d'altres camps, com ara el pictòric o el literari, és el nou camí que han aconseguit obrir i explorar els organitzadors de la 16a Fira del Vi de Falset, que des de dissabte passat i fins avui atreu al municipi apassionats del món de l'enologia, de la gastronomia i de l'esperit vitivinícola del Priorat. I és que, edició rere edició, els responsables aporten cada vegada més dosis d'originalitat a les activitats que preparen per donar a conèixer la qualitat i les potencialitats de les elaboracions de les dues denominacions d'origen de la comarca: la DOQ Priorat i la DO Montsant. Alguns d'aquests exemples són els tastos de vins compaginats amb la lectura de textos de gènere negre, les visites teatralitzades i en clau d'humor pel celler cooperatiu que fan els membres de la companyia del Nap-Buf, minicursets accelerats d'aquesta beguda, un concurs culinari en què és essencial que el plat estigui regat amb algun dels vins de la zona, una degustació del decenni al Parc Tecnològic del Vi de Falset, on es van tastar els de l'anyada del 2001 o bé una jornada de portes obertes a l'escola d'enologia Jaume Ciurana, situada a la carretera de Porrera.
En l'edició d'aquest any, en què s'espera arribar als 14.000 assistents, el nombre de cellers participants entre la DOQ Priorat i la DO Montsant és de més d'una setantena, 54 dels quals disposen d'estands situats a l'entorn del castell de la població. Aquí, els visitants poden adquirir un tiquet per dur a terme una ruta per la zona, i amb el qual se'ls dóna una copa i la possibilitat de fer fins a cinc degustacions. El preu de l'entrada és de 13 euros, i amb cada tiquet venut es donarà un euro solidari a l'Obra Social Sant Joan de Déu per a la lluita contra el càncer infantil. En un dels expositors es troba l'enòloga Sílvia Puig, del celler Puig Priorat del terme de Gratallops, que explicava ahir que treballen d'una manera “molt artesanal”: “Elaborem anualment uns vuit o nou vins, cosa que es tradueix en 35.000 ampolles. El nostre Odysseus 2010, per exemple, és de garnatxa blanca. Aquesta varietat havia estat molt de temps abandonada, sobretot després que als anys noranta vingués la febre dels vins negres”.
També just al davant de l'estand de la Cooperativa Agrícola Falset-Marça hi havia un dels seus comercials, Lluís Amat, que comentava que en els quatre dies de la fira esperaven superar en el seu expositor els 400 tastos, i que els vins que ofereixen tenen una molt bona relació qualitat-preu, ja que n'hi ha un ampli ventall que va dels “2,5 euros als 30”. Mentre mirava l'allau de persones que transitaven pel davant, afegia que en ocasions l'esforç de les famílies que elaboren vi a la comarca passa “de generació en generació”: “Després d'aquest gran treball, la millor recompensa és treure un bon vi, que sigui acceptat per la gent”.
“Un somni fet realitat”
També entre els viticultors es troba Conxita Porta, la propietària, juntament amb el seu marit del celler Burgos-Porta de DOQ Priorat de Poboleda, que manifestava que després que el seu marit hagués passat tota una vida cultivant raïm, el 2005 van decidir obrir el seu propi negoci: “Va ser un somni fet realitat. Tot i això, suposa molt de sacrifici per a la gent del país que ens dediquem a treballar en aquest camp, i no a especular”.
A banda d'això, més enllà de Falset, ha estat possible delectar-se amb vins exclusius al cor del territori que els ha vist néixer en quatre municipis de la DOQ Priorat: Porrera, Torroja del Priorat, Gratallops i Bellmunt del Priorat. Aquesta iniciativa paral·lela, segons els seus responsables, proposa el fet de descobrir productes que són poc freqüents en els grans circuits comercials, i amb unes característiques molt lligades al terrer d'origen.
Els tints del vi
Eduard Arranz, Isabelle Meyer, Jordi Abelló, Josep Barjuan, Miquel Gelabert, Miquel Lligadas, Natalia Sanahuges, Nora López i Núria Estapé són els artistes responsables de les obres pintades amb vins de les DOQ Priorat i DO Montsant, exposades al castell de Falset. Es tracta d'un conjunt elegant i sobri, però ric en matisos, on té cabuda allò abstracte, allò oníric, les imatges figuratives i els cal·ligrames. Tot plegat deixa l'espectador amb un retrogust de l'art del segle passat, amb les avantguardes com a referent. S'hi poden veure, entre altres coses, un tap vist des de dalt; raïms; la típica torrada amb pa, vi i sucre, o un rostre expressionista i inquietant. La creativitat dels autors, a més, fa que es transmetin sensacions relacionades no només amb les temàtiques representades, sinó també amb la matèria primera del vi.