Societat

La contraportada

El món agrari

L'exposició ‘El món agrari a les terres de parla catalana' vol sensibilitzar del fet que la continuïtat del sector agrari en unes condicions de rendibilitat raonades és cosa de tots

Quan llegiran aquest article farà unes hores que s'haurà inaugurat per quarta vegada l'exposició El món agrari a les terres de parla catalana. L'esmentada exposició és una producció itinerant realitzada per la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, l'Institut Ramon Muntaner i la Fundació del Món Rural. La va inaugurar el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural el dia 2 de març al Palau Robert de Barcelona i ha viatjat ja a Móra la Nova i a Vic. Ara li toca a Andorra, concretament al claustre del santuari de Meritxell, on romandrà fins al dia 29 d'aquest mes, amb motiu de la celebració de la Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana Recercat –que tindrà lloc els dies 14 i 15 a Escaldes Engordany– per continuar un trajecte itinerant de llarg recorregut.

L'exposició és una de les dues parts complementàries del projecte del mateix nom. L'altra part consisteix en un banc d'imatges –unes 4.000– procedents d'uns 180 fons documentals. Aquest important fons és consultable al repositori Memòria digital de Catalunya. El banc d'imatges El món agrari a les terres de parla catalana s'ha constituït a partir de la col·laboració desinteressada dels propietaris, dipositaris o curadors de les imatges (de centres i instituts d'estudis a associacions i entitats de tota mena, cooperatives, ajuntaments, museus, arxius públics i privats i fons particulars). Un fons molt divers tant per les distintes temàtiques que genera l'activitat agrària, com per la procedència territorial o pel període que foren preses les imatges fotogràfiques. La importància rau en el fet d'haver aconseguit un fons temàtic d'interès social, extraient moltes imatges de l'oblit, la desconeixença o la poca divulgació.

Aquest important fons d'imatges ha servit per nodrir l'exposició itinerant estructurada en dotze plafons de gran format amb els següents apartats: presentació; els paisatges; els conreus; la ramaderia; l'home, la dona i la terra; el treball; les formes de vida; present i futur. L'objectiu del projecte és propiciar el coneixement divulgatiu, fotogràfic sobretot, de l'activitat agrària al llarg de més d'un segle, des de finals del XIX fins al present. Memòria dels paisatges sempre canviants i dels conreus i el bestiar que han anat ocupant les nostres terres segons han estat les necessitats, les demandes del mercat i la rendibilitat econòmica. Memòria també dels sistemes, coneixements i tècniques que homes i dones han aplicat en el conreu de la terra, de les formes de posseir-la, de les condicions contractuals de cessió per al seu conreu. L'activitat agrària ha comportat unes maneres de viure, d'organitzar-se, de ser i estar en aquest món, tant en el treball, com en la vida familiar o en la festa, que imatges i textos reflecteixen.

Tot plegat s'ha pensat i s'ha produït com la mirada d'un procés obert des del passat cap al futur, mai com un bloc històric tancat. En el fons l'objectiu del projecte és sensibilitzar tota la societat, a partir de la realitat viscuda, de la memòria fotogràfica, donar entenent que la continuïtat del sector agrari en unes condicions de rendibilitat raonades, és cosa de tots. Ens hi va la producció agrària de proximitat que qualsevol país modern i intel·ligent hauria de considerar estratègica. I ens hi va la conservació del territori i dels bellíssims paisatges que genera l'activitat agrària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.