Societat

La contraportada

El perquè i el com de Sant Eudald

La festa major de Ripoll, que va començar ahir i que durarà fins diumenge, està dedicada a aquest sant, les relíquies del qual són al monestir de Santa Maria

Quan es parla d'una festa major, sol ser notícia el què i, en canvi, quasi mai el perquè. Hi ha una tendència a generalitzar amb el terme “festa major” més el nom de la població que toca. Per contra, es va perdent l'al·lusió al motiu originari de cadascuna de les festivitats. Els ripollesos saben que, des d'ahir, estan de festa grossa, perquè l'any 1004 es va declarar sant Eudald patró de la vila –l'any 978 els monjos benedictins del monestir de Santa Maria en van rebre les relíquies–, ja que es diu que va protegir-la de la sequera i de la pesta. Els ripollesos ho saben i és bo que se sàpiga també de portes enfora de la vila comtal. Eudald va néixer a la Llombardia i va ser martiritzat el 581, un 11 de maig com avui. Per això avui és el dia central de la festa major de Ripoll. Hi ha ofici solemne al monestir, amb la Capella de Santa Maria, hi ha toc festiu de campanes i es reparteix el cotó de sant Eudald, que diuen que és un bon remei contra el mal d'orella. La festa de Sant Eudald és una de les més destacades del calendari festiu de les comarques gironines i una de les més matineres. Té la particularitat, com la d'Olot, que concentra bona part dels actes al centre, que les entitats hi estan molt implicades i que tots els actes són gratuïts. La festa, doncs, és molt popular. I la principal mostra n'és el cartell de la festa major, que s'escull per votació popular. Un concurs obert a la participació de tothom i que aquest any ha guanyat Anna Albert d'entre dinou propostes.

La festa va començar, doncs, ahir amb el pregó dels Diables de Ripoll. Van compondre uns versots expressos per a l'ocasió i van fer espetegar una traca. Abans hi va haver una de les novetats, el sopar de Valents, un sopar popular organitzat per la colla Els Valents a la sala Eudald Graells. El primer acte, però, va ser la setena Trobada de Música Tradicional del Ripollès, que ja s'ha convertit en tot un clàssic. Hi van participar els alumnes de cinquè de primària de totes les escoles del Ripollès i el grup Randellaires.

Hi ha, en total, una cinquantena d'actes, que es clouen diumenge vinent amb l'espectacle pirotècnic des d'Ordina. Aquest any destaca com a novetat el comiat de solters, que per primera vegada organitza la comissió de festes en el marc del Casament a Pagès, posterior a la festa major. Es fa demà. Hi haurà una concentració dels nois a la plaça Gran i de les noies a la de l'Ajuntament, i es farà un cercatasques fins a la plaça de la Lira, on hi haurà una ballada jove de la popular dansa dels clavells i una Nit a Pagès amb Miquel del Roig i l'Orquestra Mitjanit.

La dansa dels clavells de part de bo es balla el diumenge després de la cercavila fins a la plaça de l'Ajuntament amb l'acompanyament musical dels Randellaires.

A part, la Teranyina ofereix el taller de teatre No et vesteixis per sopar, dijous i dissabte; l'Associació Arts del Circ del Ripollès en fa un altre amb espectacle inclòs, dijous, i hi ha una nova edició del sopar del jovent –15 euros amb samarreta inclosa–. És divendres, a la plaça Sant Eudald.

Són molt esperats el correfoc amb els Diables de Ripoll i, aquest any, amb els de Palafolls. És el preludi de la nit de gresca musical més autòctona. Primer, amb la trobada de grups amateurs de hip-hop, el concert de grups locals, el concert i ball amb la Banda del Drac i De Noche i la Nit Techno i Afterhours de l'associació Rural Dj's. El programa complet, a www.ajripoll.cat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.