Caminar per la prehistòria
El mercat prehistòric de Moià ens ofereix diverses activitats per viatjar al període més llarg de la història de la humanitat
Sabeu fer foc? I farina? I ceràmica? Alguna vegada heu caçat amb arc, heu construït cabanes per viure-hi? Heu escorxat un porc senglar amb un sílex? Segurament que no, perquè cap de nosaltres no ha viscut en la prehistòria. Aquest cap de setmana, però, podem fer un salt en el temps i apropar-nos a aquest període –que va des del paleolític inferior fins a l'edat de bronze– de manera lúdica però amb tot el rigor científic. El mercat prehistòric de Moià ens ofereix diverses activitats per viatjar al període més llarg de la història de la humanitat: tallers, exposicions, conferències i cursos s'afegeixen a l'encant arqueològic d'aquest magnífic paratge natural.
Tot i que des de fa una setmana Moià viatja en el temps, l'acte central de la festa tindrà lloc diumenge amb el mercat. Des de les deu del matí i fins a les tres de la tarda, un centenar de tallers i activitats didàctiques es repartiran entorn del parc municipal. D'entre les propostes destaquen talles de sílex, encesa de foc, tir amb arc i propulsor, tractament de la pell i el teixit, de l'os, arqueologia experimental, pintura rupestre, rituals d'enterrament, jocs de cucanya, un esmorzar prehistòric... i s'escorxarà un senglar amb bifaços de sílex a la zona on hi haurà els gegants prehistòrics de la vila. De tant en tant, el Toll i la Toixonera faran els seus balls prehistòrics i un grup d'actors amateurs representaran com vivien les tribus.
Per novè any hi haurà la Trobada de Museus i Coves relacionats amb la Prehistòria, amb la presència d'una vintena de museus i centres d'interpretació de la prehistòria d'arreu de Catalunya. Amb les seves tretze edicions, el mercat s'ha convertit en una referència obligada per a la divulgació de la prehistòria, en un punt de reunió i d'intercanvi d'experiències entre persones, empreses i institucions vinculades a la prehistòria a Catalunya, a la Península Ibèrica i a Europa. És un esdeveniment únic d'aquestes característiques a Catalunya i a Espanya. De fet, Moià té una de les coves prehistòriques europees més riques en fauna del quaternari. Restes de foc i uns pocs sílexs demostren la presència de l'home neandertal a la comarca.
Les coves del Toll
Es troben a uns sis quilòmetres de la vila, en direcció a Vic per la carretera N-141-C, uns dos quilòmetres abans d'arribar al poble de Collsuspina. Sembla ser que a les coves del Toll s'hi varen refugiar els primers pobladors de la prehistòria. S'hi han trobat nombroses restes de fauna quaternària (ossos, lleons, rinoceronts, hipopòtams...) i indicis de presència humana des del paleolític mitjà. Contenen també abundants restes corresponents al neolític i un considerable nombre d'enterraments d'aquest període.
La part visitable de les coves és de 158 metres i es divideix en dos sectors: la galeria sud, que és la zona ocupada per l'home prehistòric, i la galeria est. Diumenge es podran visitar de 10.30 a 18.30 hores. També restarà obert el Museu Arqueològic de Moià, ubicat a la casa natal de Rafael Casanova. La casa on va néixer l'any 1660 en Rafael Casanova, conseller de la Ciutat de Barcelona i heroi de la defensa d'aquesta durant el setge de la ciutat per les tropes borbòniques el 1714, restarà oberta de 10 a 13.30 h i a la tarda de 16 a 19 hores.
El mateix dia del mercat i amb la col·laboració de l'empresa Rivendel, s'organitza una caminada popular per descobrir paratges inèdits de la prehistòria del Moianès, territori ric en restes arqueològiques. S'hi han comptabilitzat més d'una vintena de dòlmens, però també hi ha balmes i coves que van servir de refugi als primers pobladors del lloc.
Camí de pas entre la plana de Vic i el Bages, el Moianès ens mostra la petjada humana durant tota la prehistòria. Moià és la capital de la inexistent comarca del Moianès, entre Vic i Manresa. El municipi és un escenari ideal per a nombroses activitats de turisme actiu, com el senderisme, les excursions amb BTT, el vol amb ultralleuger o el golf. Pels voltants hi ha l'incomparable monestir de Santa Maria de l'Estany, o el poble de Granera, o bé el de Castellcir, amb castells i natura, tot a la plegada.
La configuració de les terres moianeses, amb abundoses rieres, amb balmes ben orientades, amb cavitats adequades per a l'assentament dels humans i amb planes on, prèvia desforestació, resulta fàcil la implantació del conreu dels cereals, va fer que l'ocupació durant tota la prehistòria fos força contínua.
Entre les restes més destacades d'aquests períodes es troben nombrosos dòlmens –alguns en bon estat de conservació–, coves –molt especialment la Cova del Toll– i moltes balmes. Al Museu de Moià es poden veure, en una exposició permanent, moltes de les troballes realitzades durant les excavacions: restes d'animals i humans, eines...
PER ARRIBAR-HI
DADES D'INTERÈS
Fa més de 50.000 anys
M.J.R.Els primers humans van passat pel Toll fa més de 50.000 anys. Amb una visita al Museu Arqueològic ens apropem a aquella manera de viure. A través de les diferents seccions ens brinda un recorregut pel llocs on vivien, pel treball, la cacera i la recol·lecció, l'agricultura i la ramaderia, l'artesania i els intercanvis, la malaltia i la mort al Toll, els dòlmens... El 1952 Francesc Rovira i la seva mare s'introdueixen a la cova prehistòrica; el 1954 es descobreix i reobre l'entrada actual.