Premi Baldiri Reixac per a l'institut Jaume Huguet
El guardó ha estat atorgat a trenta-sis alumnes pel treball en l'àmbit històric i religiós que van fer durant dos anys i que van titular ‘Camí de Sant Jaume, camí de les Oques'
Els trenta-sis alumnes que durant dos anys consecutius han treballat en l'àmbit històric i religiós i de l'educació física el tema sobre el camí de Sant Jaume, han vist reconegut el seu esforç amb el premi que els ha atorgat la Fundació Baldiri Reixac aquest curs pel treball titulat Camí de Sant Jaume, camí de les Oques.
Al camí de Sant Jaume se l'ha anomenat camí de les Oques perquè el procés migratori mil·lenari que han seguit aquestes aus coincideix amb el camí de peregrinació i la direcció vers Santiago i sembla que els antics caminants s'ajudaven de l'observació del seu vol per orientar-se.
“De fet, si fem el camí i ens fixem en les pedres, podem trobar amb freqüència la representació de les potes d'oca”, expliquen els coordinadors del treball. Els autors del treball destaquen que “l'oca ens ajuda a retrotraure'ns a antigues tradicions més enllà de la cristiana” i apunten: “Ja a la cultura celta el símbol de la pota d'oca era considerat sagrat i simbolitzava la saviesa i la seguretat (no hem d'oblidar que l'oca ha estat, com el gos, un bon guardià de la casa), cosa que ens ensenya com la riquesa d'un poble s'assoleix gràcies a cultures diverses i l'enriquiment mutu”.
El treball presentat consistia en un joc de l'oca que segons la tradició medieval havia estat creat com a guia codificada del camí de Sant Jaume, adaptat, però, per tal de fer-lo més interessant, al “joc de l'oca”. Així, s'hi van afegir unes targetes de preguntes (a la manera de Trivial), algunes de les quals havien estat treballades durant el curs i altres elaborades a partir d' experiències que els alumnes havien tingut durant la peregrinació a Santiago organitzada pel departament d'educació física.
Una altra part del treball, realitzat pels alumnes del curs següent, era el dossier de classe, elaborat per la professora de la matèria i treballat durant el curs. També aquest grup d'alumnes van contribuir al “joc de l'oca” elaborant les regles i el quadern explicatiu del treball.
“El treball és, en definitiva, una petició al complex món que ens envolta: la importància de la tradició (en aquest cas tant catalana com peninsular) i la consciència que estem construïts per l'aportació de molts pobles”, argumenten els responsables de l'institut Jaume Huguet. Els professors insisteixen en “la importància de l'esforç mesurat, de la conservació del medi ambient i del projecte de vida personal que dóna sentit al nostre existir”.
Els premis Baldiri Reixac seran lliurats en dues tandes: el dia 1 de juny als professors i escoles, a Barcelona, i el dia 5 de juny als alumnes, en una cerimònia a l'Espluga de Francolí.