Salut

l'entrevista

“Si no donem sang els hospitals no funcionaran”

El 14 és el dia mundial del donant de sang. Encara cal recordar la importància d'aquest gest quan a Catalunya ja fa temps que no es fan crides per cobrir les necessitats de sang?

Tenim una mitjana de 38 donacions per 1.000 habitants i es pot dir que som autosuficients. Però la sang caduca i ens interessa que les donacions siguin regulars, en interessa aquell donant voluntari que entén que amb una vegada no n'hi ha prou, sinó que cal repetir.

Si les donacions no han pujat, doncs com és que no cal fer crides?

Des de la creació d'un únic banc de sang a Catalunya es gestionen molt millor les campanyes d'extracció i els estocs de sang en funció de les necessitats. La coordinació ens ha portat a ser més eficients i potser no cal arribar a les 45 donacions per 1.000 habitants que estableix l'Organització Mundial de la Salut.

Les necessitats variaran per les famoses retallades?

Si hi ha menys operacions necessitarem menys sang. Encara no sabem com ens afectarà però ens adaptarem al nou pla de necessitats dels hospitals. Tot i que cal deixar clar que els hospitals no podran funcionar si no anem a donar sang, no pas per les retallades. O sigui que necessitem el donant voluntari anònim i altruista.

Un dels reptes encara és captar nous donants. Com ho fan?

Un dels principals punts de captació són els mateixos hospitals a través dels familiars dels malalts. Amb delicadesa i sense pressionar se'ls fa entendre la importància que té. També són molt importants les maratons als municipis.

Les maratons encara funcionen?

Porten nous donants i últimament s' hi està incorporant població immigrada. És veritat que hi ha barreres, ja que no tots poden donar sang per temes sanitaris dels seus països d'origen. Però d'una manera ben organitzada, s'hi pot accedir.

Com?

Els reactius que es fan servir cada vegada poden detectar millor si a la sang hi ha agents d'alguna malaltia i això permetrà ser donants a més immigrats i també a les persones que hagin viatjat a països considerats de risc.

Fins ara què passa?

Una persona que ha viatjat a determinats països ha d'estar sis mesos sense poder donar sang, i en el cas dels immigrats, tres anys.

A més de sang també treballen amb teixits. De quina mena?

El nostre producte principal és la sang i potser algun dia es fabricarà, o sigui que com una empresa hem de tenir altres productes, ens hem de diversificar. I a més de recaptar sang i teixits com ossos, pell, còrnies, artèries i venes, fem recerca sobre teràpies cel·lulars per curar malalties a través de les cèl·lules.

Ha dit que potser algun dia es fabricarà sang...

No sé quan serà perquè fa anys que se'n parla. Al laboratori ja se'n fabrica, però el salt a la indústria és una altra cosa. No es pot fer de qualsevol manera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.